Film

Taxi Teheran - regi Jafar Panahi 2014

Panahi spiller selv rollen som taxisjåfør som kjører rundt i hovedstaden Teheran og diskuterer de politiske forholdene i landet med passasjerene sine.

Guds veier er iransakelige

I 2010 ble Jafar Panahi arrestert av iranske myndigheter for sitt demokratiske engasjement, og ilagt forbud både mot å lage film og å forlate landet. Den fryktløse regissøren har imidlertid fortsatt produksjonen, og årets Gullbjørn-vinner i Berlin, Taxi Teheran, er den tredje filmen han har smuglet ut av landet siden arrestasjonen. Panahi har blitt en viktig skikkelse i den iranske ytringsfrihetskampen, og i sin nye film spiller han selv rollen som en taxisjåfør som kjører rundt i hovedstaden Teheran og diskuterer de politiske forholdene i landet med passasjerene sine.

Panahi iscenesetter samtaler med menn og kvinner, gamle og unge, rik og fattig, sekulære og religiøse, og ved å presentere et tverrsnitt av befolkningen, tegner han et langt mer nyansert og innsiktsfullt portrett av det moderne Iran enn det ensidige bildet som så ofte serveres i vestlige medier.

Taxi Teheran er en modig og kritisk film om ytringsfrihet, sensur og totalitære regimer som utspiller seg i skjæringspunktet mellom dokumentar og fiksjon, og som kaster nytt lys på en av verdenssamfunnets mest demoniserte nasjoner.

Taxi Teheran har ordinær kinopremiere 16. oktober. Cinemateket i Bergen er glad for at vi får anledning til å vise filmen før dette i vår serie viet Jafar Panahi. Mannen fortjener all den støtten og oppmerksomhet han kan få.

BIFF/red.

Taxi. Regi, manus, foto, klipp og medvirkende (m.fl.): Jafar Panahi. Iran 2014. Utleie: Arthaus. Farsi tale, norske undertekster. DCP, farger, 1 t 22 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.