Film

Eisenstein in Guanajuato - regi Peter Greenaway 2015

Greenaway er tilbake i god gammel stil med en morsom, dristig og unikt fascinerende film om en eksentrisk kunstner i et vilt fremmed land.

Årets provokasjon under BIFF

I 1931 reiser den sovjetiske regissøren Sergej Eisenstein til Mexico for å spille inn filmen «Que viva Mexico» – en film finansiert av blant annet Upton Sinclair og Josef Stalin. I møte med sin lokale guide Cañedo, og meksikanernes kuriøse forhold til døden, opplever han en oppvåkning av både seksuell og kulturell karakter. Møtet med det fremmede og forførende landet blir mildt sagt skjellsettende, og det ti dager lange oppholdet vil fortsette å inspirere ham gjennom resten av hans liv.

Det er den gamle mesteren Peter Greenaway som står bak manus og regi på Eisenstein in Guanajuato. Etter noen år med stadig mer komplekse og krevende formeksperimenter er han tilbake i god gammel stil. Her leker han seg igjen med format, teknikker og billedbruk innenfor rammene av en forholdsvis konvensjonell historie, noe han tidligere har gjort med stort hell i filmer som ZOO (1985), Drowning by Numbers (1988), Kokken, tyven, hans kone og hennes elsker (1989) og The Pillow Book (1996). Som alltid legger Greenaway stor vekt på det visuelle uttrykket; alt er forseggjort og fargesprakende, og hver billedrute er en fest. Her veksler han mellom farger og s/hv, og han blander arkiv- og nytt materiale til et stilsikkert collage. Og som alltid er produksjonsdesignet en fest for øyet.

Selv om det er en del fri diktning i Eisenstein in Guanajuato, er den i stor grad basert på virkelige hendelser under Eisenteins reise til Mexico i 1931. Eisenstein er den sovjetiske regissøren som for alvor skrev seg inn i filmhistorien med sin utnyttelse av montasjens muligheter – da spesielt gjennom den for alltid kanoniserte Panserkrysseren Potemkin fra 1925 – og sine artikler om filmklippingens muligheter. Allerede under reisen til Mexico var Eisenstein et stort verdensnavn.

Eisenstein in Guanajuato er en morsom, dristig og unikt fascinerende film om en eksentrisk kunstner i et vilt fremmed land.

BIFF/CiO/red.
Eisenstein in Guanajuato. Regi og manus: Peter Greenaway. Nederland/Mexico/Finland/Belgia/Tyskland 2015. Foto: Reinier van Brummelen. Klipp: Elmer Leupen. Medv.: Elmer Bäck, Luis Alberti, Maya Zapata, Lisa Owen, Stelio Savante m.fl. Utleie: Films Boutique, Berlin. Engelsk og spansk tale, utekstet/engelske undertekster. DCP, farger, 1 t 45 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.