Film

A Nightmare on Elm Street - regi Wes Craven 1984

I tenåringen Heathers mareritt dukker en mann ved navn Fred Krueger opp, en grusom morder. Og vennene hennes blir drept, en etter en, mens de sover..

Ditt verste mareritt

Wes Craven begynte på manuset til A Nightmare on Elm Street i 1981. Det var midt under slasherfilmens storhetstid, og filmer som Halloween (1978) og Fredag den 13nde (1980) hadde banet vei. De store studioene var imidlertid ikke interessert, og det skulle ta noen år før New Line Cinema ville produsere Cravens film. De hadde tidligere bare distribuert film, og A Nightmare on Elm Street skulle få en så viktig plass i selskapets historie at det har fått kallenavnet ‘the house that Freddy built’.

Miljøet er klassisk for en slasher-film; vi møter Heather, en tenåringsjente som sliter med vanlige tenåringsting, som for eksempel å ha et anstrengt forhold til sine foreldre. I et mareritt drømmer hun om en mann med navn Fred Krueger, en grusom barnemorder med sår i ansiktet og hansker med kniver som negler. Snart blir det klart at også alle hennes venner har hatt den samme drømmen. Når så alle vennene hennes en etter en blir drept mens de sover, skjønner Heather hvem morderen er. Selvfølgelig er det ingen voksne som tror på henne når hun påstår at morderen kommer fra drømmenes verden. Hun har ikke noe annet valg enn å selv prøve å stoppe ham.

Craven hadde ikke troen på at A Nightmare on Elm Street skulle bli en så stor suksess som den ble, så han solgte alle rettighetene til karakteren Freddy allerede før filmens premiere. Resultatet ble jo en av de største filmfransichene noen sinne, med haugevis av oppfølgere, spin-offs og remakes.

kaja
A Nightmare on Elm Street. Regi og manus: Wes Craven. USA 1984. Foto: Jacues Haitkin. Musikk: Charles Bernstein. Klipp: Rick Shaine og Pat McMahon. Medv.: Heather Langenkamp, John Saxon, Ronee Blakely, Johnny Depp, Robert Englund m.fl. Engelsk tale, utekstet. Digital kopi, farger, 1 t 31 min.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.