Film

Rapsodi i august - regi Akira Kurosawa, 1991

En skildring av tre generasjoners vidt forskjellige tilknytning til atombombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki

Det begynner som en sommeridyll. Noen tenåringer besøker sin bestemor som bor på den japanske landsbygden. Idyllen blir forstyrret av et brev. Bestemorens bror ligger for døden på Hawaii. Dit emigrerte han etter krigen og har skapt seg en formue på dyrking av ananas. Brevskriveren, som er brorens sønn, forteller at faren ligger for døden og ønsker sterkt å se sin søster igjen. Han inviterer henne til Hawaii, men hun har liten lyst til å dra. Det har imidlertid vekket fortrengte minner hos henne, minner som begynner med det kraftige lyset hun observerte bak fjellene mot Nagasaki like etter kl. 11.00 den 9. august 1945.

Hun vil fortelle barnebarna om det hun opplevde disse dagene, da hennes mann ble drept og hun selv påført alvorlige skader. De er imidlertid mer interesserte i t-skjorter og hamburgere og ivrer for å gjennomføre turen til Hawaii.

Så banker plutselig nevøen på døren. Han har kommet i et siste forsøk på å overtale henne til å komme til Hawaii. Besøket gir dem alle et nytt perspektiv på de to landenes kultur og historie, og slik kan filmen leses som en moralsk fabel om forsoning og tilgivelse.

Rapsodi i august skildrer tre generasjoners vidt forskjellige tilknytning til atombombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki. En bestemors generasjon som har et direkte for­hold til hendelsen, hennes barn som har et indirekte forhold til den, og hennes barnebarn som har et ikke-eksisterende forhold til den.

red./olep

Hachi-gatsu no kyôshikyoku. Regi og klipp: Akira Kurosawa. Japan 1991. Manus: Akira Kurosawa, etter Kiyoko Muratas roman «Nabe no naka». Foto: Takao Saitô og Shôhji Ueda. Musikk: Shinichirô Ikebe. Klipp: Medv.: Sachiko Murase, Hisahi Igawa, Narumi Kayashima, Tomoko Ôtakara, Misunori Isaki, Richard Gere m.fl. Utleie: NB. Japansk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 38 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.