Film

Monday - regi Sabu, Japan 1999

Absurde episoder og svart humor - i Sabus særegne sans for rytme og komisk timing

Det er mandag morgen. På et hotell i Tokyo våkner Takagi med findressen fortsatt på, og et gapende hull i hukommelsen – han kan ikke helt forstå hvor han er eller hva han har der å gjøre. Helgen er som slettet fra minnet. Litt etter litt husker han episoder fra de siste dagene. En helg der det ble svært fuktig og det meste gikk relativt spenstig for seg.

Sabu (pseudonym for Hiroyuki Tanaka) har i denne filmen slakket litt ned på farten i forhold til sine tidligere filmer. Likevel har Monday flust av absurde episoder og svart humor – dødelig alvor avløses raskt av det avsindig morsomme. Her kombineres rå energi med presis komposisjon og Sabus særegne sans for rytme og komisk timing. Det er rett og slett en mesterlig komponert historie, krydret med utsøkt kameraarbeid og nok en gang med en glimrende Shinichi Tsutsumi i hovedrollen. Sabu mikser respektløst japanske haiku-dikt med vestlig populærkultur: Kaldblodig mafia, pistoler, mord, designerdresser utsølte av blod og fremmedgjorte sjeler som sliter med å tilpasse seg machoidealer i et goldt, industrialisert samfunn. Samtidig leker Sabu med genrekonvensjonene slik at publikums forventninger sjelden blir oppfylt, men heller erstattet med noe mye mer overraskende – og bedre.

Monday mottok både publikumsprisen og kritikerprisen ved filmfestivalen i Berlin i 2000. Ved visningen i Berlin introduserte regissøren filmen kort og godt med: ”Dere skal nå se min nye film. Det er et mesterverk.”

olep/red.

Monday. Regi og manus: Sabu. Japan 1999. Foto: Kazuhiko Sato. Musikk: Kenichiro Shibuya. Klipp: Kumio Onaga. Medv.: Shinichi Tsutsumi, Yasuko Matsuyuki, Ren Osugi, Masanobu Ando, Hideki Noda m.fl. Utleie: NB. Japansk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 40 min.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.