Film

Miss Zombie - regi Sabu, Japan 2013

Det har blitt status hos rike familier å kjøpe seg en zombie, og de bruker dem som slaver og hushjelper. En vellaget, fin og utrivelig film.

Miss Zombie er rett og slett en vellaget, fin og utrivelig film. Det begynner å bli noen år siden Sabu var å se på norske kinoer med sine finurlige, underholdende antihelter. I mellomtiden har han utviklet seg, gått i nye, langt mer alvorlige retninger, hvor den sosiale kritikken ikke lengre er maskert med humor. Dette er svært tydelig i Miss Zombie, hans første skritt i retning horror.

Heldigvis er Sabu fortsatt det kreative oppkommet han alltid har vært, og vi får en zombie-film i radikal opposisjon til sin egen genre. Her er det de mørke understrømmer i menneskets egen psyke som skremmer, søkelyset er på hva vi selv kan få oss til å gjøre. Konsekvent bryter han alle konvensjoner og leverer fra seg et friskt pust i en genre i ferd med å sementere seg selv i en forhåndsdefinert tradisjon.

Filmen er nydelig fotografert i s/hv, et hint i retning Night of the Living Dead (1968) men også et kreativt valg, som gir den poetiske kvaliteter langt utover hva som er normalen i skrekkfilmen. Filmens nøye planlagte rytme, underliggende stemning og visuelle kvaliteter, kombinert med skuespill av høy klasse og et nyskapende plot gjør at jeg våger meg frampå og utroper Miss Zombie til en moderne klassiker. Selv en detalj som at Ayaka Komatsu spiller rollen som zombie-jenta er langt i fra tilfeldig, hennes status i Japan som modell og idol-stjerne gir filmen ytterlige et lag med mening…

Handlingen er lagt til et fremtidig Japan, der man har vært gjennom en epidemi som har gjort mange mennesker til zombier. Epidemien er nå over, og de gjenværende menneskene har klart å få kontroll på zombiene gjennom å holde de på en streng grønnsaksdiett. Så lenge de forhindres fra å spise kjøtt er de fullstendig harmløse. Det har blitt status hos rike familier å kjøpe seg en zombie, og de bruker dem som slaver og hushjelper. Miss Zombie åpner med at en ung jente ankommer en rik familie i en trekasse. Her blir hun satt til å utføre diverse hus- og hagearbeid. Familien – og barna i nabolaget – trakasserer, utnytter og mishandler den unge zombien, noe som snart gjør at vi som publikum har større sympati med henne enn menneskene.

Kjell Runar Jensen/CiO/red.

Miss Zombie. Regi og manus: Sabu. Japan 2013. Foto: Daisuke Sôma. Klipp: Naoichirô Sagara. Medv.: Makoto Togashi, Ayaka Komatsu, Toru Tezuka m.fl. Utleie: Another World Entertainment. Japansk tale, norske undertekster. DCP, s/hv og farger, 1 t 28 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.