Film

Løperjenten - Vibeke Løkkeberg, Bergen 1981

En presis og detaljrik skildring av Bergen anno 1948. Her møter vi den syv år gamle Kamilla, som vokser opp i et samfunn under gjenoppbygging og i en familie i full oppløsning.

Elsk meg bort fra min bergenske barndom

Løperjenten er en presis og detaljrik skildring av Bergen anno 1948. Her møter vi den syv år gamle Kamilla, som vokser opp i et samfunn under gjenoppbygging og i en familie i full oppløsning. Foreldrene er mest opptatt av penger og seg selv. I den jevnaldrende Svein finner Kamilla endelig sjelevennen hun savner. Sammen går de to barna storøyde gjennom et liv og en tilværelse preget av svartebørs og ekteskapskriser.

Løkkebergs filmer er dramatiske, og de tar alle opp tema som makt og avmakt, og skam – det mennesker forsøker å skjule i sine liv. Dramatikken kommer frem i skildringen av menneskers forsøk på å bryte ut av låste situasjoner, og de vonde banene liv kan komme inn på, som er vanskelige å komme ut av igjen. I Løperjenten er det barnets perspektiv på verden som fremstilles, og Nina Knapskogs portrettering av syvåringen Kamilla er en stor del av filmens styrke. Regissøren tegner tydelige typer, og bortsett fra de to små protagonistene er alle karakterene negativt fremstilt.

Løkkeberg debuterte som regissør i 1977 med Åpenbaringen. Hun har siden da blitt en markant og hett omtalt skikkelse i norsk film. Hun ser gjerne på seg selv som en kunstner – en maler, og er i auteurisk ånd involvert i alt som skjer under filmproduksjonene sine.

Uavhengig av hva man måtte mene om regissøren, er Løperjenten utvilsomt en av de viktigste filmene i Norges kulturarv. Den kom da også i 1995 på UNESCOs oversikt over de femten mest betydningsfulle filmene fra Norge.

olep/red.
Løperjenten. Regi og manus: Vibeke Løkkeberg. Norge 1981. Foto: Paul René Roestad. Musikk: Edvard Grieg. Klipp: Edith Toreg. Medv.: Nina Knapskog, Kenneth Johansen, Helge Jordal, Vibeke Løkkeberg m.fl. Utleie: NB. Norsk tale, utekstet. DCP, farger, 1 t 51 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.