Film

Jauja - regi Lisandro Alonso 2014

Argentisk western om den danske kaptein Gunnar Dinesen, hans datter Ingeborg som rømmer med en soldat, og jakten for å få henne tilbake. Strålende spilt av Viggo Mortensen.

I Jaujas åpningsscene ser vi Dinesen og hans datter sitte rygg mot rygg på en gresstust i et storslått landskap. Datteren er vendt mot oss, og hun forteller sin far at hun ønsker seg en hund – en som vil følge henne overalt og leve kun for henne. En halvtime senere ut i filmen har hun fått nettopp det – i form av faren som lik en sporhund prøver å finne henne igjen et sted i det majestetiske argentinske landskapet.

På spansk viser «Jauja» til et forjettet, mytologisk drømmeland á la El Dorado. Landskapet vi er hensatt til i starten av Jauja er frodig og grønt – vi er på kysten av Patagonia i Sør-Amerika i 1882, hvor den argentinske hæren prøver å utrydde urbefolkningen i området. Den danske kaptein Gunnar Dinesen jobber i ingeniørkorpset og har med seg sin unge datter Ingeborg. Da hun stikker av sammen med en av soldatene, gir Dinesen seg ut i den karrige ørkenen for å finne henne. Der lurer Zuluaga, en mystisk avhoppet soldat med rykte på seg for å være svært så blodtørstig.

Jauja er en latinamerikansk western om et glemt kapittel i vestlig kolonihistorie. Den er gnistrende vakker, med en særegen melankolsk humor. For den fomlete, men tapre Dinesen – strålende spilt av Viggo Mortensen – blir ferden etter hvert både eksistensielt utfordrende og gåtefull. Når han drar ut i den voldsomme naturen og vekk fra sivilisasjonen for å lete etter datteren begir han seg også inn i mytologien. Hvor går grensene mellom virkelighet og drøm? Hva er fysisk og hva er drømmeaktige ”feberfantasier”? Hva er kronologisk og hva er indre stemmer inne i et forvirret og engstelig hode som har mistet tiden og dramaturgien?

Lisandro Alonso er en av Argentinas fremste regissører. Hans filmunivers er vakkert og langsomt. I likhet med hans første spillefilm La Libertad (2001) ble også Jauja plukket ut til Un Certain Regard-programmet i Cannes, der den vant Fipresci-prisen. Den ble også stemt frem blant 2014s ti beste filmer i magasinet Sight & Sound. «Jauja is such a marvellous experience: it shows that film is a medium that can lock up a history (or memories or dreams or nightmares) inside it, then release it in all the splendour of Patagonian skies.» — Kong Rithdee.

TIFF/Kosmorama/red.

Jauja. Regi: Lisandro Alonso. Argentina/Nederland/Frankrike/Mexico/Danmark/Tyskland 2014. Manus: Fabian Casas og Lisandro Alonso. Foto: Timo Salminen. Musikk: Viggo Mortensen. Klipp: Gonzalo del Val og Natalia López. Medv.: Viggo Mortensen, Diego Roman, Ghita Nørby, Viilbjørk Malling Agger, Mariano Arce, Misael Saavedra m.fl. Spansk og dansk tale, engelske undertekster. DCP, farger, 1 t 48 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.