Scenekunst

BIT Teatergarasjen Meteor: Vlatka Horvat

Syv kvinner, alle født i det tidligere Jugoslavia, snakker om historien bak oppløsningen av et land som ikke lenger finnes

Sommeren 2014 ble det arrangert et kunstsymposium i London kalt After a war, om forrige århundrets kriger. Et høydepunkt var 15th Extraordinary Congress hvor syv kvinner, alle født i det tidligere Jugoslavia, snakket om historien bak oppløsningen av et land som ikke lenger finnes. I denne fire timer lange samtalen kan publikum komme og gå som de vil, trekke frisk luft, eller nyte en kopp kaffe eller te.
Kvinnene utveksler historier og anekdoter, fakta og rykter, tanker og meninger. De forsøker å rydde opp i den offisielle historien og det de selv kjenner seg igjen i, hva de selv husker og hvordan de forsto det forskjellig. Spørsmålet om «Hva som egentlig skjedde» nærmes fra utallige vinklinger og på forskjellige måter. Både store og små hendelser har her sin rettmessige plass i en felles historie som både er politisk og personlig. Etterhvert avdekkes en kompleks historie om Jugoslavia. Motsigelser og uoverensstemmelser settes side om side – uavklart og åpne – i spenning og dialog med hverandre. Konferansen er strengt regelbasert og løssluppen. I den opprinnelige oppsetningen var de alle bosatt i London. Bergensvisningen av dette verket blir en unik produksjon hvor aktørene selvsagt har sin bakgrunn i det tidligere Jugosalvia, men nå er bosatt i Norden.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.