Scenekunst

BIT Teatergarasjen Meteor: Tiago Rodrigues / Teatro Nacional D. Maria II

By heart - utenat - et stykke om viktigheten av formidling, om den usynlige smugling av ord og ideer som bare det å bevare en tekst i hukommelsen er i stand til.

Samtidsteateret forsøker ofte å rive den såkalt ’fjerde veggen’ mellom scene og sal, en betegnelse med sitt opphav i naturalismens teater på slutten av 1800-tallet. Spillestilen tillot publikum å studere skuespillerne på scenen som priviligerte kikkere, og økte skillet mellom den sceniske handlingen og publikum. Slik er det ikke med Tiago Rodrigues. Han bryter vegger, uansett numerisk forankring, bare ved å entre scenen. Tiago snakker til hjertet, denne gang om litteraturens vesen.

By heart, som i ’utenat’, er et stykke om viktigheten av formidling, om den usynlige smugling av ord og ideer som bare det å bevare en tekst i hukommelsen er i stand til, krydret med William Shakespeare, Boris Pasternak, Joseph Brodsky og Ray Bradbury. Det bygger på en forståelse av teater som et sted for formidling av det som ikke kan måles i meter, i euro eller bytes. Om det trygge gjemmestedet som forbudte tekster alltid har hatt i våre hjerner og hjerter, som en garanti for sivilisasjon, selv i de mest barbariske og bedrøvelige tider. Georg Steiner sa en gang følgende i et TV-intervju: “Om bare 10 mennesker lærer seg et dikt utenat er det ingenting verken KGB, CIA eller Gestapo kan gjøre med det. Det vil overleve.” By Heart er et treningsprogram for det motstandsarbeidet som virkeliggjøres så snart ti nye soldater lærer seg et dikt utenat.

«A most powerful, disturbing, and ultimately satisfying theatrical work» (DC Theater Scene).

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.