Film

BIFF: Jihad

Hva får tilsynelatende veltilpassede ungdommer til å bli voldelige ekstremister i fjerne land + BT Almenningen samtale med regissør Deeyah Khan og Hilde Sandvik

Mengder av unge nordeuropeiske menn og kvinner har meldt seg til tjeneste for IS. Hva får tilsynelatende veltilpassede ungdommer til å bli voldelige ekstremister i fjerne land? Fenomenet er imidlertid ikke nytt: Fra Afghanistan til Bosnia har europeere deltatt i kamper som fremmedkrigere under ulike religiøse faner. Etter suksessen med BANAZ: A LOVE STORY retter Emmy-vinner Deeyah Khan nå sitt skarpe og oppriktig nysgjerrige blikk mot de som har falt utenfor i samfunnet.

Som før stiller Khan de rette spørsmålene, og finner balansen og nyansene i skildringen av komplekse, kontroversielle temaer. Gjennom fascinerende intervjuobjekter trekkes vi inn i mentaliteten til menneskene som Vesten frykter mest - nemlig menneskene som har vendt våre viktigste og mest grunnleggende verdier ryggen. Ledende britiske jihadister og tidligere krigshissere forteller om sine erfaringer med rasisme, utenforskap og behovet for å slå tilbake. Og i åpenbar kontrast til medias ensidige fremstillinger av muslimske fremmedkrigere, skildrer Khan disse menneskene med innsikt og medfølelse.
I etterkant av visningen blir det BT Allmenningen-samtale med regissør Deeyah Khan og Hilde Sandvik. Samtalen holdes på engelsk, og denne er inkludert i billett til visningen.

Norge / Storbritannia / 2015 / 49 min.
SPRÅK:
engelsk
UNDERTEKSTER:
uten
MEDVIRKENDE:
Abu Muntasir, Alyas Karmani, Munir Zamir, Usama Hasan, Shahid Butt, Yasmin Mulbocus
REGI:
Deeyah Khan
FOTO:
Neil Harvey
PRODUSENT:
Darin Prindle, Andrew Smith
TEMA:

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.