Film

BIFF: Escaping Riga

Livene til disse to latvierne utgjør en bred inngangsport til 1900-tallets verdenskriger, revolusjoner, intellektuelle tankegods og kunstneriske sjumilssteg

Rundt år 1900 ble det født to gutter i Latvias hovedstad Riga: Sergei Eisenstein ble en en av verdens mest innflytelsesrike filmskapere i det totalitære Sovjet, og Isaiah Berlin, som ble sin generasjons viktigste liberale tenker i Storbritannia. Livene til de to latvierne utgjør en bred inngangsport til 1900-tallets verdenskriger, revolusjoner, intellektuelle tankegods og kunstneriske sjumilssteg. Vi ser Eisenstein spille tennis med Chaplin og få kjeft av Stalin, og Berlin i samtale med Sigmund Freud og på nattebesøk hos den russiske poeten Anna Akhmatova.

ESCAPING RIGA er en leken kvasi-dokumentar basert på historiske hendelser. Nesten alt filmmaterialet er forfalsket «arkivmateriale», overbevisende utført i periodens stumfilmestetikk og utstyrt med en forklarende voiceover. Tenk Woody Allens ZELIG møter Michel Hazanavicius' THE ARTIST. I det tidsriktige avant garde-formspråket ligger også en hyllest til Eisenstein, hvis nyskapende klipping, musikkbruk og fortellerteknikk i filmer som PANSERKRYSSEREN POTEMKIN (1925) for all framtid forandret måten film ble laget og forstått.

ORIGINALTITTEL:
Dzimis Riga
Russland / Storbritannia / Latvia / 2014 / 1 t. 9 min.
SPRÅK:
latvisk
UNDERTEKSTER:
engelsk
MEDVIRKENDE:
Gustavs Briedis, Gints Grube, Mihails Karasikovs, Martins Pocs, Viktors Puglejevs
REGI:
Davis Simanis Jr.
MANUS:
Davis Simanis Jr.
FOTO:
Davis Simanis Jr.
PRODUSENT:
Liga Gaisa, Gints Grube
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.