Film

BIFF: Dokumentarist

Et bannekurs fra de latviske skoger som fråtser i svart humor

Inta bor alene i et hus uten strøm langt inni Latvias mørke skoger. En gang i blant guider hun turister fram til det lokale utsiktspunktet, og ellers går dagene med til sopp- og potetplukking, og skuring av gravstein på den forlatte gravplassen i området. En dag kommer den nysgjerrige filmskaperen Ivars Zviedris på besøk, og i den pratsomme gamle eneboeren ser han kimen til en spennende dokumentar. Da Inta forstår hva han vil reagerer hun med trusler om vold, svart heksekunst og de saftigste glosene man kan tenke seg. Ivars nekter å gi seg, og sakte men sikkert utvikler det seg en fortrolighet mellom de to, selv om Inta aldri slutter å si nøyaktig hva hun mener - og kanskje litt mer - i særdeles lite barnevennlige ordelag.

Det nære forholdet mellom filmskaper og subjekt underkommuniseres ofte i dokumentarsjangeren, men i DOKUMENTARIST kollapser enhver form for distanse når kameramannen legger beina på ryggen idet filmens hovedperson drar fram et jernrør... Med sin første film har Klava og Zviedris laget en uortodoks og rørende meta-dokumentar full av svart humor og banneord du aldri har hørt før.

ORIGINALTITTEL:
Documentarian
Latvia / 2012 / 1 t. 22 min.
SPRÅK:
latvisk/russisk
UNDERTEKSTER:
engelsk
MEDVIRKENDE:
Inese Klava, Ivars Zviedris, Inga Abele, Aija Berzina
REGI:
Inese Klava, Ivars Zviedris
MANUS:
Inga Abele, Inese Klava, Ivars Zviedris
FOTO:
Ivars Zviedris
PRODUSENT:
Aija Berzina, Ivars Zviedris
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.