Film

BIFF: Crossroad Street

Glasnost og perestrojka i 80-tallets Latvia

I CROSSROAD STREET blir en liten gate i Latvia et bilde på Øst-Europa etter kommunismens fall. Filmen er spilt inn under Sovjetunionens siste år, og skildrer hvordan stormaktens oppsmuldring preger livene til vanlige mennesker i landene som tidligere lå bak jernteppet. Det er endring i luften, og vestlige eksportvarer som ytringsfrihet, kapitalisme og liberalisme er på full fart inn. Og i den 800 meter lange gaten Skersiela finner vi både tradisjonelle proletarer og mennesker som omfavner kapitalismen med åpne armer.

Regissør Ivars Seleckis introduserer oss for ti innbyggere i Crossroad Street, som alle har sin historie å fortelle og sin egen oppfatning av de store samfunnsomveltningene som pågår rundt dem – og heldigvis for både Seleckis og publikum er ingen redd for å snakke rett fra levra. Resultatet er vekselvis sjarmerende, tragisk, deprimerende og humoristisk, og denne finstemte tonen har Seleckis tatt med seg når i oppfølgerne NEW TIMES AT CROSSROAD STREET (1999) og CAPITALISM AT CROSSROAD STREET (2013), som begge vises under årets festival.

ORIGINALTITTEL:
Skersiela
Latvia / 1988 / 1 t. 25 min.
SPRÅK:
latvisk
UNDERTEKSTER:
engelsk
REGI:
Ivars Seleckis
MANUS:
Talivaldis Margevics
FOTO:
Ivars Seleckis
PRODUSENT:
Leonids Berzins
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.