Film

The day after, USA 1983

“This is Lawrence, Kansas. Is there anybody there? Anybody at all?». Den totale atomkrig, sett fra USAs synsvinkel.

The Day After var litt av et fenomen i 1983. Den var like deler kontrovers, politisk innlegg og fjernsynsdrama. Selv i dag er det den mest sette fjernsynsfilm noen sinne, sett av over 100 millioner mennesker. Den beskriver total atomkrig fra synspunktet til amerikanerne, en situasjon som på midten av 1980-tallet syntes langt mer sannsynlig enn den gjør i dag.

The Day After is not about politics or politicians or military decision-makers. It is simply about you and me — doctors, farmers, teachers, students, brothers and kid sisters engaged in the usual love and labor of life in the month of September.” Manusforfatter Edward Hume prøvde å tone ned filmens politiske implikasjoner, men lyktes dårlig. Fjernsynsstajonen ABC ble beskyldt for å spille på lag med datidens nuclear freeze-bevegelse. Konservative grupperinger mente filmen var en oppvisning i liberal lære. ABCs ansatte ble trakassert og filmens sponsorer ble truet med boikott. Til slutt måtte til og med Reagan-administrasjonen kommentere filmen, og utenriksministeren ble sendt for å diskutere saken på et aktualitetsprogram.

The Day After er en fjernsynsfilm og har slik sett noe formelaktige karakterbygginger og en viss sentimental tone. Vi følger livene til familier og venner i byen Lawrence i Kansas før, under og etter at en atomkrig bryter ut. Det er en ganske grim film, men fjernsynsfilm-stempelet til tross inneholder den flere slående scener som setter seg i minnet.

sw

The Day After. Regi: Nicholas Meyer. USA 1983. Manus: Edward Hume. Foto: Gayne Rescher. Musikk: David Raskin. Klipp: William Paul Dornisch og Robert Florio. Medv.: Jason Robards, JoBeth Williams, Steve Guttenberg, John Cullum, John Lithgow m.fl. Utleie: NB. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 7 min.

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.