Film

On the beach - Hollywoods første storfilm om atomkrig, 1959

Et sosialt drama av typen Hollywood har perfeksjonert i hele sin eksistens, men temaet er slett ikke hyllevare i den typen film

Tredje verdenskrig er over og ingen vant. USA og Sovjetunionen gjorde alvor av sine trusler om å gjøre hverandres land til aske. Den nordlige halvkule ligger øde, og radioaktiv stråling kommer til å drepe alt liv som måtte være igjen der. Australia er så langt ikke berørt av bombene, men man anslår at det er rundt fem måneder før radioaktive skyer også når dette kontinentet, og de vil være dødelige. Mannskap på ubåter designet for å være strålingssikre er overlevende, og en av disse ubåtene er USS Sawfish – kaptein Towers ubåt. Han ankommer Melbourne og møter den australske marinen for å finne ut hva i all verden de skal gjøre nå.

On the Beach har to historier, en politisk og en personlig, som er naturlig sammenvevd. En australsk løytnant og hans kone prøver å avfinne seg med sin egen og deres nyfødte datters kommende skjebne, mens kaptein Towers reiser ut i Stillehavet for å gjøre tekniske undersøkelser, og får tid til å falle for Ava Gardner. Imens prøver Melbournes befolkning å leve som om det faktisk finnes noe å leve for.

On the Beach er et sosialt drama av typen Hollywood har perfeksjonert i hele sin eksistens og som regissør Stanley Kramer spesialiserte seg på. Temaet er imidlertid ikke hyllevare i denne typen filmer. I en tid da kjernefysisk paranoia regjerte B-filmer innen monster- og skrekksjangeren, blir On the Beach gjerne regnet som den første amerikanske filmen som behandlet temaet sobert og fremfor alt menneskelig.

sw

On the Beach. Regi: Stanley Kramer. USA 1959. Manus: John Paxton, etter Nevil Shutes roman. Foto: Giuseppe Rotunno. Musikk: Ernest Gold. Klipp: Frederic Knudtson. Medv.: Gregory Peck, Ava Gardner, Fred Astaire, Anthony Perkins, Donna Anderson m.fl. Engelsk tale, utekstet. Digital kopi, s/hv, 2 t 14 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.