Film

Dr. Strangelove - Stanley Kubrick 1963

Kubricks svarte, groteske komedie om muligheten for en global kjernefysisk dommedag i nær fremtid - med Peter Sellers i tre roller

«Gentlemen, you can’t fight here! This is the War Room!»

Dr. Strangelove er Kubricks svarte, groteske komedie om muligheten for en global kjernefysisk dommedag i nær fremtid. Den ble laget under den kalde krigen, da terrorbalansen mellom de to supermaktene USA og Sovjetunionen var på sitt skjøreste. Handlingen dreier seg om general Ripper og hans forsøk på å utslette fienden i øst fordi han tror russerne har tenkt å besmitte amerikanernes ”dyrebare kroppsvæsker” med farlig kommunisme.

Kubrick begynte allerede på 1950-tallet å lese om kjernefysisk krigføring og strategi, samt abonnere på flere militære tidsskrift. Da han spurte en ekspert på området om det fantes gode fiksjonsbøker om emnet, fikk han anbefalt Peter Georges «Red Alert» (1958). Bokens plot ga et godt grunnlag for en beretning om mulighetene for en atomkrig forårsaket av misforståelser og tilfeldigheter.

Kubrick bemerket en gang at dersom man konfronterer en mann på kontoret med en atombombe-alarm, får man en dokumentarfilm. Hvis nyheten når ham i stuen hans, blir det et drama. Hvis han får budskapet på toalettet, er resultatet en komedie. Selvsagt er det nettopp på det sistnevnte stedet general Turgidson i Dr. Strangelove får beskjeden. Peter Sellers har hele tre roller i filmen, deriblant den rullestollenkede eks-nazisten, nå amerikanske atomforskeren, dr. Strangelove. Det er et bravurnummer av beste sellerske merke, og sluttreplikken hans til den amerikanske presidenten har for lengst blitt en klassiker.

red./sw

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb. Regi: Stanley Kubrick. Storbritannia 1963. Manus: Stanley Kubrick, Terry Southern og Peter George, etter sistnevntes roman ”Red Alert”. Foto: Gilbert Taylor. Musikk: Laurie Johnson. Medv.: Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden, Slim Pickens m.fl. Utleie: NFK. Engelsk tale, utekstet. 35mm, s/hv, 1 t 34 min.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.