Film

Yojimbo - Livvakten, Akira Kurosawa 1961

Spagetiieastern: Samuraien er den ensomme rytteren som kommer til byen og ordner opp

Cinemateket USF
Søndag 7. juni kl. 19.00
Tirsdag 9. juni kl. 21.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 50 medlemmer
Medlemsskap kr 100

I tiden rundt 1870 gjennomgår Japan store omveltninger – fra føydalsamfunn til sentralstyring. Samuraiene, tidligere de svakes hjelpere og beskyttere, er enten blitt byråkrater eller leiemordere og livvakter for gangstere. I en liten by er det krig mellom to grupper: silke- og spritprodusentene. Til denne lovløse byen kommer en skitten og arbeidsløs samurai. Han leier seg ut som yojimbo (livvakt) for silkeprodusentene. Gjennom intrigemakeri setter han de to gruppene opp mot hverandre, for så å lene seg tilbake og bivåne apokalypsen som utspiller seg.

Selv om Livvakten foregår i Japan, er likheten med amerikanske westernfilmer tydelig. Byen er ikke så ulik de gudsforlatte grensebyene vi kjenner derfra. Samuraien er den ensomme rytter som kommer til byen og rydder opp på sin helt egne måte. Tre år senere kopierte Sergio Leone Livvakten i For en neve dollar (1964) – filmen som sendte spagettiwesterns til himmels.

I likhet med spagettiwesterns skiller Livvakten seg fra klassiske westernfilmer ved ikke å gi noe entydig svar på hvem som er god og hvem som er ond. I byen finnes det ingen opplagt god side som helten kan slutte seg til. Han ser ikke ut til å reflektere over godt og ondt, han kjeder seg lett, er lat og først og fremst ute etter lettjente penger. Samuraien er ikke drevet av edle motiver. Han griper ikke inn for å hjelpe, men fordi han trenger pengene, og kanskje fordi han synes det hele er litt komisk. Og det er ut fra disse umoralske holdninger at han bestemmer seg for å hjelpe de to bandene til å ødelegge hverandre.

olepTilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.