Film

Prosessen - Orson Welles 1962

Welles skapte kontrovers med sin fremstilling av Josef K. og denne filmen er en visuell tour de force som ikke ligner noen kommersiell film fra de tidlige 1960-årene.

Cinemateket USF
Søndag 21. juni kl. 18.00
Onsdag 24. juni kl. 21.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 50 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Prosessen var svært kontroversiell da den kom ut i 1962. Kritikerne mente at Welles tok seg for store friheter i forhold til det litterære forelegget. Der Kafka lot Josef K. være passiv og hjelpeløs overfor de uforklarlige beskyldningene mot ham, har Welles gjort ham til en mer aktiv karakter. Han lar Josef K. – glimrende tolket av Anthony Perkins – fremstå som en selvgod byråkrat. Han er skyldig fordi han har gjort seg til en del av et system som raserer den frie viljen. Welles følte at Kafkas moralske fabel trengte en oppdatering, ettersom det hadde vært en verdenskrig mellom romanen og filmen. Welles mente at etter utryddelsen av seks millioner jøder og bombingen av Hiroshima, ville ikke Kafka skrevet romanen sin slik. Han forandret også slutten radikalt, slik at Josef K. står frem i et helt nytt lys.

Prosessen er en av etterkrigstidens mest ekspresjonistiske filmer, med nærmest surrealistiske marerittsekvenser, forvrengte proporsjoner, skrå vinkler og overraskende plasseringer av skuespillere og statister i bildet. Filmen fanger Josef K. og seeren i en labyrint av endeløse, trange ganger og meningsløse konfrontasjoner, i drift mot den uunngåelige og fullstendig irrasjonelle dommen.

Welles’ Prosessen er en visuell tour de force som ikke ligner noen kommersiell film fra de tidlige 1960-årene. Den trekker heller veksler på samtidens mer surrealistiske og eksperimentelle filmskapere ved at den er preget av sterke visuelle løsninger og morbid humor.

olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.