Film

Over Grensen - Bente Erichsen 1987

Bente Erichsens Over grensen er bygget på en faktisk hendelse under krigen, og er høydepunktet innen norsk okkupasjonsdrama når det kommer til et oppgjør med de grumsete sidene ved motstandsbevegelsen

Cinemateket USF
Onsdag 17. juni kl. 19.00
Torsdag 25. juni kl. 21.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 50 medlemmer
Medlemsskap kr 100

I 1943 fløt likene av det velstående jødiske ekteparet Feldman opp i et tjern utenfor Trøgstad. Siden de døde var jøder henla nazi-politiet saken raskt.

Filmens handling er lagt til 1946. Politietterforsker Årnes og den pådrivende journalisten Madsen har fattet interesse for saken og starter en ny etterforskning. Raskt blir det klart at Feldmans ble drept av de to grenselosene som skulle lede dem i sikkerhet til Sverige. De hevder at drapet skjedde i nødverge, da ekteparet ble hysterisk da en tysk patrulje var i nærheten. Spørsmålet er om de virkelig handlet i nødverge eller om det hele var et rovmord.

Filmen er en oppgjørsfilm som trekker frem en skitten og lite heroisk sak fra krigens tid for å nyansere bildet av motstandsarbeidet. Siden filmens nåtid er 1946, skildrer den også den første etterkrigstidens bilde av krigen og hvordan mytologiseringen av motstandsarbeidet begynte.

Over grensen er en film om et «evig tema». Selv om den skildrer en konkret krigshendelse, blir filmen også en film om jakten på den umulige sannhet. For bare de to drapsmennene vet hva som egentlig skjedde i skogene rundt Trøgstad i novemberdagene 1942.

olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.