Film

The Lady from Shanghai - Orson Welles 1948

Orson Welles’ The Lady from Shanghai har gått inn på listen over de fremste film noir-mesterverkene

Cinemateket USF
Tirsdag 26. mai kl. 19.00
Onsdag 27. mai kl. 21.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 50 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Orson Welles’ The Lady from Shanghai har gått inn på listen over de fremste film noir-mesterverkene, godt hjulpet av Welles’ karakteristiske kameraføring som i dette tilfellet gjør Citizen Kane til en mainstream-film. Her viser Welles enda en gang sitt helt unike talent som en av filmhistoriens mest fullblods auteurer, med ansvar for regi, manus og produksjon. I tillegg spiller han selv den mannlige hovedrollen, med samme gutteaktige gatesjarme som i et annet blinkskudd fra samme epoke, Carol Reeds Den tredje mann fra 1949.

Filmen ble innspilt allerede i 1946, men de amerikanske produsentene holdt den tilbake i to år fordi de var sjokkert over karakteren deres stjerne Rita Hayworth spiller i filmen.

Vi møter Hayworth som den klassiske blondinen, Elsa Bannister. Med en tilsynelatende plan om å ta livet av sin ektefelle, trekker hun Michael O’Hara, spilt av Orson Welles, inn i et edderkoppnett av en intrige som omfatter både drap, forsikringssvindel og falske tilståelser.

Gjennom hele filmen eksellerer Welles i visuelt frapperende sekvenser, ombord på lystyachten der en del av handlingen utspilles, i Acapulco – og en fascinerende scene fra et akvarium, der den iskalde skjønnheten til filmens femme fatale blir fremhevet av de monsteraktige fiskene som omgir henne. Og så til slutt; scenen i speilkabinettet, en klassiker for alle filmelskere, på linje med avskjedsscenen i Casablanca (1942).

olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.