Film

Den skjulte festning - Akira Kurosawa 1958

Den første filmen Kurosawa laget i Scope-format og hans største kassasuksess

Cinemateket USF
Tirsdag 19. mai kl. 21.00
Onsdag 20. mai kl. 18.30
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 50 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Tiden er 1500-tallet og stedet er Japan. Prinsesse Yikihime er sammen med general Makabe på flukt fra fiender som jakter på gullet hun har med seg. De overtaler to bønder til å hjelpe seg, mot rikelig belønning dersom de kommer seg i sikkerhet.

Japansk periodefilm deles gjerne inn i to kategorier. «Jidai-geki» er filmer med moralske tema som trekker tråder fra historiske hendelser for å bevisstgjøre eller «utdanne» sitt publikum, mens «chanbara» er ren underholdning med spektakulære actionscener og eventyr. Så å si alle Kurosawas filmer regnes for å være «jidai-geki» – men i hele hans filmografi er han aldri nærmere ren «chanbara» enn med Den skjulte festning.

Den skjulte festning var den første filmen Kurosawa laget i Scope-format. Den var også meningen at det skulle bli hans siste for filmstudioet Toho. Etter dette var han fri fra kontrakten, og han hadde planene klare for sitt eget studio allerede før innspillingen startet. Det forklarer kanskje hans lekende og mindre seriøse tilnærming til tematikken. Resultatet ble imidlertid hans største kassasuksess i karrieren. I tillegg vant filmen to priser ved filmfestivalen i Berlin i 1959, deriblant Gullbjørnen for beste film.

I likhet med mange andre av Kurosawas filmer, skulle også denne inspirere vestlige filmskapere. George Lucas har sagt at Star Wars (1977) er basert på filmen, og at karakterne R2-D2 og 3-CPO er hans versjon av Tahei og Matashichi – de to fattige bøndene.

olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.