Film

Chinatown, Roman Polanski 1974

Amerikansk detektivfilm, neo-noir med Jack Nicholson og Faye Dunaway

Cinemateket USF
Tirsdag 19. mai kl. 18.30
Onsdag 20. mai kl. 21.15
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 50 medlemmer
Medlemsskap kr 100

– Want to guess what happens to nosy fellows? They lose their noses.

Vi befinner oss i Los Angeles i 1937. Mr. Gittes, eks-politimann, nå privatdetektiv med utroskap som spesialfelt, blir involvert i en komplisert korrupsjonssak. Denne viser seg etter hvert å ha mange samfunnsmessige forgreininger med utgangspunkt i millionæren Noah Cross’ manipulasjon med byens drikkevannsforsyning. Da Gittes snuser seg frem til åstedet der lederen for Los Angeles’ vannverk ble myrdet, får han nesen sin kuttet opp med kniv.

Om den amerikanske detektiv-filmen hadde fått sin renessanse noen år før Chinatown, fikk den nå en plass i solen. Polanski følger de formelle kjennetegnene en film noir skal ha, men samtidig erstattes stiliserte typer med psykologisk flerdimensjonale karakterer. Under en tilsynelatende enkel intrige utspilles et komplekst menneskelig drama. Hovedpersonen Jake Gittes, i Jack Nicholsons skikkelse, blir mer enn bare ”another fast talking, hard drinking private eye”. Faye Dunaway gjør ikke bare rollen som femme fatale stilfullt, hennes karakter har også massiv brist som bidrar sterkt til filmens revisjonisme av film noirs sentrale elementer.

Chinatown var ikke den første av filmene som senere fikk betegnelsen neo noir. Likevel står den frem som en av de viktigste. Ikke bare er den sterkt revisjonistisk – et av de sentrale trekkene i denne filmretningen. Den fungerer også finfint uten noir-briller på. For Chinatown er først og fremst en helstøpt film, engasjerende, ektefølt og gripende, og dernest en refererende film.

sw/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.