Film

THE LOOK OF SILENCE - JOSHUA OPPENHEIMER 2014

I sin oppfølger til Oscar-nominerte The Act of Killing har regissør Joshua Oppenheimer skiftet perspektiv. Nå handler det om de overlevende.

Cinemateket USF
Søndag 12. april kl. 19.00
Onsdag 15. april kl. 21.00
Torsdag 16. april kl. 21.00
Søndag 19. april kl 19.00
Onsdag 22. april kl. 19.00
Søndag 26. april kl. 13.00
Onsdag 29. april kl. 19.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 50 medlemmer
Medlemsskap kr 100

En stillhet født av terror
I sin oppfølger til Oscar-nominerte The Act of Killing har regissør Joshua Oppenheimer skiftet perspektiv. Den første filmens sjokkerende grep var å la hovedpersonene gjenskape og skryte åpenlyst av drap de begikk under folkemordet i Indonesia i 1965-66. Nå handler det om de overlevende. Vi følger en familie som gjennom videoopptak får vite hvordan eldstesønnen ble myrdet og identiteten til mennene som drepte ham. Den yngste broren Adi, som ble født etter drapet, er bestemt på å bryte forbannelsen av stillhet og frykt som de overlevende lever under. Når han konfronterer de skyldige er det egentlig uhørt, i et land hvor det er en offisiell sannhet at utrenskningen av 500.000 «kommunister» var en nødvendig heltedåd og hvor gjerningsmennene fremdeles er i maktposisjoner. Men i det motet Adi fremviser ligger et håp, og langsomt starter en uventet dialog.

Les anmeldelse i BT
Les anmeldelse i Natt og Dag

Gjennom de to dokumentarene har Oppenheimer og hans medregissører laget filmhistorie. Sjelden har gjerningsmenn og ofre snakket så åpent, og sjeldent har et brutalt regime blitt så avkledd på film. Til sammen utforsker filmene menneskelig psykologi og hvordan historien skrives og forstås.

Regissør Joshua Oppenheimer har sagt at The Look of Silence er et dikt om stillhet født av terror. Et dikt om behovet for å bryte den stillheten, men også om traumet som kommer når stillheten først brytes. «Kanskje er filmen et monument over stillhet, en påminnelse om at selv om vi vil gå videre, se bort og tenke på andre ting vil ingenting gjøres helt det som har blitt ødelagt. Ingenting vil vekke de døde. Vi må stoppe opp, erkjenne at liv har blitt ødelagt og prøve å høre på stillheten som følger.»

The Look of Silence hadde verdenspremiere på Venezia-festivalen i fjor høst og vant hele fem priser der. The Act of Killing har mottatt utrolige 72 internasjonale priser og en Oscar-nominasjon. Til sammen utgjør disse filmene ikke bare et sterkt vitnesbyrd over et folkemords natur og ettervirkningene av det, de videreutvikler også dokumentarfilmen på måter vi knapt trodde var mulig. Cinemateket i Bergen er stolte over å kunne vise disse to filmene sammen og presenterer dessuten The Look of Silence som månedens film i april.

sw/TIFFTilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.