Film

Stalag 17 - Billy Wilder 1953

Hvem er tysteren i fangeleir 17?

Cinemateket USF
Torsdag 23. april 18.30
Tirsdag 28. april kl. 21.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 50 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Stalag 17 handler om amerikanske fanger i en tysk fangeleir. Blant dem er en forræder, noe som fører til at alle fluktplaner raskt blir kjent av den tyske leirledelsen. Med stram dramaturgi, men likevel fylt av spontanitet og masse svart humor, skildrer Wilder samholdet, kameratskapet og jakten etter tysteren i fangeleir 17.

Stalag 17 er en av Billy Wilders mest underkjente filmer og en av de mer atypiske filmene med handlingen lagt til andre verdenskrig. Den er også en av de aller tidligste filmene fra Hollywood med handling lagt til en tysk fangeleir.

Allerede i filmens begynnelse klager fortelleren, Cookie, over alle krigsfilmene som handler om de store heltene, «the flying leathernecks». Hvorfor ikke lage en film om de ekte deltakerne i en krig, spør han, de som blir skutt ned eller ender i en fangeleir. Selv om Wilder i denne åpningen legger til rette for en virkelighetstro skildring av livet i en tysk fangeleier, er nok ikke filmen spesielt realistisk i sin fremstilling av hvordan livet i leirene faktisk fortonet seg. Snarere kan man i ettertidens eksakte lys la seg irritere over hvor tilforlatelig livet i leieren kan være, bare man følger reglene.

Filmen ga Wilder en Oscar-nominasjon for beste regi, og Robert Strauss en nominasjon for beste birolle. William Holden derimot, vant fortjent Oscar for sin tolkning av den kyniske og skeptiske sersjant Sefton.

Cinematekene i Norge/red./olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.