Film

RASHOMON - AKIRA KUROSAWA 1951

En samurai og hans kone møter en banditt ute i en bambusskog. Her blir samuraien drept, og hans kone blir voldtatt. Eller?

Cinemateket USF
Tirsdag 14. april kl. 21.00
Onsdag 15. april kl. 19.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 50 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Sannhet er en midlertidig arbeidshypotese
Vi befinner oss i det åttende århundre. En samurai og hans kone møter en banditt ute i en bambusskog. Her blir samuraien drept, og hans kone blir voldtatt. Eller?

Når saken kommer opp i retten presenteres man for fire forskjellige versjoner av hendelsen. Banditten påstår selv at han bandt samuraien til et tre, for så å voldta konen foran øynene hans. Andre vitneobservasjoner tyder imidlertid på at dette er en sannhet med modifikasjoner. Etter hvert som de ulike vitnesbyrdene fremføres, er det ikke bare sannheten om selve hendelsen som utforskes, men også sannhetens egen natur – dens ufravikelige relativitet.

En prest, en loffer og en skogsarbeider samtaler om hendelsen og dveler ved menneskets ondskap og synd. De sitter ved Kyotos gamle byport (Rashomon), og dette svært maleriske bildet er blitt stående som det mest kjente fra filmen. I denne scenen reflekteres det over barmhjertigheten i humanismen, som gjør godt alt ondt og som står som det eneste faste i et kaos av relative verdier. Romanen «Rashomon» ender med at hvert enkelt vitnesbyrd er like sannsynlig. Temaet er grunnleggende; en mann er hva han gjør, ikke hva han intenderer eller tror. Tro er like relativt som alt annet og virkeligheten er som man tolker den.

Mens romanen ender i en misantropisk anskuelse av tilværelsens meningsløshet, gir Kurosawa tilskueren en mer positiv avslutning på historien. Kurosawa har alltid vært opptatt av humanisme og troen på enkeltmenneskets egenverdi – et gjennomgangstema i filmene hans.

olepTilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.