Film

Krigen i Norge på film: Shetlandsgjengen

Et enestående dokument om de dramatiske toktene over Nordsjøen under krigen, med femten av shetlandseilerne i rollene

Cinemateket USF
Tirsdag 28. april kl. 19.00
Torsdag 30. april kl. 21.15
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 50 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Høsten 1941 kommer en britisk admiral til Shetland. Han skal se litt nærmere på en underlig, halvmilitær avdeling som holder til på det ensomme stedet Lunna Voe. Avdelingen har på folkemunne fått navnet Shetlandsgjengen. Med sine vanlige norske fiskeskøyter holder avdelingen veien åpen mellom England og Norge. Den bringer utstyr og agenter til hjemmefronten og tar med seg flyktninger tilbake.

Stemningen på land er trykket, men det skyldes ikke admiralens nærvær. En av skøytene burde vært tilbake for lenge siden. Så hører de lyden av en fiskeskøyte, men blir overrasket da det er en fremmed skøyte. Så blåser den V-signalet med sirenen. Det er Larsen likevel. Han forteller at skøyta hans sank, så han måtte stjele en ny. Admiralen er imponert. Det blir starten på utallige turer over Nordsjøen i de alliertes tjeneste for Shetlandsgjengen.

Det var kapteinløytnant Leif Larsen fra Fana ved Bergen – bedre kjent som Shetlands-Larsen, som ledet gruppen som i sine små fiskebåter krysset Nordsjøen i alt 198 ganger. I kamp med den tyske overmakten gikk ti skøyter tapt, og avdelingen hadde 44 falne fram til 1943. Da gikk man over til å bruke moderne, amerikanske subchasere, og siden gikk trafikken med motstandsfolk, våpen, ammunisjon og flyktninger uten tap frem til frigjøringen.

Shetlandsgjengen er et enestående dokument om de dramatiske toktene over Nordsjøen under krigen. Totalt femten av sjømennene fra Shetlandsgjengen, deriblant Leif Larsen, spiller i filmen sine egne roller fra krigens dager.

red./olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.