Film

Krigen i Norge på film: Kampen om Tungtvannet

Den mest kjente sabotasjeaksjonen gjennomført på norsk jord under krigen fant sted da tungtvannsfabrikken på Vemork ble sprengt i februar 1943.

Cinemateket USF
Onsdag 8. april kl. 21.00
Torsdag 9. april kl. 21.15
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 50 medlemmer
Medlemsskap kr 100

I kjølvannet av NRK sin enorme suksess i vinter med sin dramaserie basert på aksjonen, gikk debatten friskt. Både om hvor viktig aksjonen faktisk var i et historisk perspektiv, men også om fjernsynsseriens mange endringer i forhold til de historiske hendelsene. For «å kunne lage en bedre filmserie» ble fiktive karakterer lagt til og tid og sted for faktiske hendelser ble flyttet – eller rett og slett diktet opp.

I 1948-versjonen av Kampen om tungtvannet er en klassisk heltehistorie, laget for å styrke moralen i gjennoppbyggingen av landet og forsvare motstandsbevegelsen handlinger under krigen. Sivile nordmenn ble tross alt drept under aksjonen. Så filmen underbygger påstanden om at aksjonen hadde avgjørende betydning for krigens utfall og derfor var helt nødvendig.

Filmen er satt sammen mer som en rekonstruksjon av en faktisk hendelse enn en ordinær spillefilm. Lite eller ingenting er diktet opp; Den forteller historien slik de som var med selv fortalte den. Sju av sabotørene spiller endog seg selv, og mange av opptakene er gjort på de faktiske stedene. Historien fortelles av en Filmavisen-lignende fortellerstemme, og actionsekvensene er bare tidvis brutt opp av korte dialogscener med utbrudd av typen «fanden, fortsatt tåke», klipt sammen med arkivmateriale der det passer inn.

olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.