Foredrag

Akademiet Cinemateket - Krigen i Norge på film

Film er i ferd med å bli den mest utbredte kilden for historisk kunnskap. Da kan det være på sin plass å rette søkelys på hvilke historiske hendelser man velger å filmatisere, og hvordan man velger å fremstille dem.

Cinemateket USF
Onsdag 8. april kl. 20.00
Varighet ca 45 minutter
Gratis for medlemmer
Andre Kr tba

Cinemateket i Bergen ønsker med denne filmserien å se på hvordan norsk film har formidlet historiene fra krigen i Norge på det store lerret. Andre verdenskrig og den tyske okkupasjonen har preget hele det moderne Norge. En mindre kjent, men likevel sentral del, er hvordan krigen har vært representert på film. De norske filmene om krigen – gjerne kalt okkupasjonsdrama – utgjør en av de største norske filmsjangerne, og er en sjanger som stadig fremstår som aktuell ved at det produseres nye filmer og tv-serier. Men spørsmålene må stilles; hva gjør disse filmene med vår oppfattelse av krigshistorien? Er filmene egentlig gode kilder til historien, og kan de i det hele tatt være det?

Tonje Haugland Sørensen vil ta for seg de norske krigsfilmene og reflektere over hvilke historier de fremviser, hva det betyr for populariseringen av historie å få filmatisert sin historie, og ikke minst hva det betyr at enkelte krigshendelser er filmatisert igjen og igjen slik som Tungtvannsaksjonen, mens andre aldri har funnet veien til lerretet.

Haugland Sørensen har en doktorgrad fra Universitetet i Bergen med avhandlingen Erindringens landskap – norske krigsfilmer, som handlet om de norske krigsfilmene og deres roller i den kulturelle erindringen om 2. Verdenskrig i Norge.

Cinemateket USF viser seks utvalgte filmer i anledning 75-års markeringen av krigsutbruddet i 1940:

- Kampf um Norwegen

- Kampen om tungtvannet

- 5 år, som vi så dem

- Shetlandsgjengen

- Bobbys krig

- Over grensen

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.