Film

YRKE: REPORTER, Antonioni 1975

TV-journalist i eksistensiell krise bytter identitet med en død mann som viser seg å være våpensmugler. Jack Nicholson spiller i et uløselig og emosjonelt dilemma fortalt i Anonionis vakre filmspråk.

Cinemateket USF
Torsdag 3. mars kl. 18.30
Onsdag 4. mars kl. 21.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 50 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Tv-journalist David Locke er utbrent – lei av sitt ekteskap og yrke. Under et oppdrag i Tsjad bytter han på impuls identitet med en mystisk fremmed forretningsmann, Mr. Robertson, som han finner død på hotellet, og som ligner ham av utseende. Det viser seg at den døde har vært våpensmugler, og i notisboken finnes avtaler om hemmelige møter. Journalisten bestemmer seg for å følge dem opp. Etter hvert oppdager han at han blir skygget; noen er ute etter Mr. Robertson. Locke befinner seg snart i et uløselig dilemma, både døden og avsløringen truer ham. Hans nye identitet blir ingen løsning, og hverken et møte med en ung jente eller en reise rundt i Europa klarer å fylle det følelsesmessige vakuum som har dannet seg i ham gjennom årene.

Etter den generelle forvirringen Antonionis forrige spillefilm, Zabriskie Point, ble møtt med, ble Yrke: Reporter godt mottatt både av kritikere og publikum. Selv om den var mer ”publikumsvennlig” (filmen var også Antonionis første med store stjernenavn i hovedrollene) betyr ikke det at filmen er konvensjonell i sin form – dette er umiskjennelig Antonioni.

Yrke: Reporter har en komplisert intrige. Antonioni spiller hele veien på det irrasjonelle, på en ikke håndgripelig frykt, og filmen blir dermed en sterk thriller. Mer grunnleggende reiser den spørsmål om menneskets eksistensielle situasjon. Også i denne filmen kommer Antonioni inn på temaer som fremmedgjøring og meningsløshet, formidlet med det dvelende, registrerende og vakre filmspråket som preget hans tidlige 1960-talls-produksjon.

olep/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.