Film

ZABRISKIE POINT - Antonioni 1960

En kjærlighetshistorie på Zabriskie Point, et goldt og støvet sted i ørkenen

Cinemateket USF
Søndag 22. februar kl. 13.00
Tirsdag 24. februar kl. 19.00
Onsdag 25. februar kl. 21.15
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 50 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Zabriskie Point åpner med bilder av en studentgruppe som planlegger en aksjon. De har forsøkt alt for å oppnå et rettferdig system. Nå står bare volden igjen. Studentene vil likevel ikke ofre livet når det kommer til stykket. Bortsett fra to. En av dem er Mark, filmens hovedperson.

En ungdom blir skutt av politiet idet han kommer mot dem med hendene i været for å overgi seg. Mark løfter sin nyinnkjøpte revolver, og en politimann stuper. Vi får ikke vite hvem det var som skjøt. Det spiller imidlertid ingen rolle for myndighetene, som starter klappjakt på Mark. Han stjeler et fly og flyr ut mot ørkenen der han ser en ung kvinne i en bil. Hun er sekretær for et eiendomsfirma som planlegger å bygge et feriesenter i ørkenen. En gjeng gamle menn står i spissen for et strømlinjeformet og effektivt apparat som kontrasterer den ungdommelige hjelpeløsheten og forvirringen. Mark leker med flyet rundt bilen hennes før han må nødlande. De to opplever en kjærlighetshistorie på Zabriskie Point, et goldt og støvet sted i ørkenen.

Zabriskie Point er mindre tvetydig enn Antonionis andre filmer, men likevel vanskeligere å ta stilling til. Her bestemmes form og innhold av politiske sympatier og antipatier. Antonioni tar åpent ungdommens parti mot myndigheter og politi. Filmens spenning ligger hele tiden i kontrasten mellom de unges åpenhet og kjærlighetsglede og forretningsfolkenes strømlinjeformete og kalde effektivitet.

olep/red.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.