Film

THE WILD BUNCH - Sam Peckinpah, 1969

The Wild Bunch var en av filmene som introduserte eksessiv filmvold som en kunstform i Hollywood

Cinemateket USF
Torsdag 12. februar kl. 18.00
Søndag 15. februar kl. 13.00
Søndag 15. februar kl. 20.45
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 50 medlemmer
Medlemsskap kr 100

Sammen med Arthur Penns Bonnie og Clyde (1967) introduserte The Wild Bunch eksessiv filmvold som en kunstform i Hollywood. Dette var de første mainstreamfilmene som viste at menneskekroppen faktisk er laget av kjøtt og blod; at arterielt blod faktisk spruter, og ikke drypper; at kuleskader faktisk lager store, gapende hull og at vold generelt har grimme, destruktive konsekvenser.

Penn og Peckinpah trampet over tiår med filmiske konvensjoner om at døden bare er en tilstand av endelig søvn. Dette var en viktig erkjennelse for menneskene i en nasjon hvis regjering drev brutal fjernkontroll-annihilering i Sørøst-Asia.

Filmen er også et oppgjør med Hollywoods klassiske western-filmer. Vi møter ni aldrende lovløse som bestemmer seg for å gjøre et siste kupp som skal gi dem så stor fortjeneste at de alle kan pensjonere seg. Alt går imidlertid ikke helt etter planen.

Peckinpahs voldsballetter i sakte film har lett for å overskygge filmens andre kvaliteter. Lucien Ballards lekre gulaktige cinemascope-fotgrafering som perfekt fanger inn det støvete meksikanske landskapet; presis klipping i de grandiost anlagte slagscenene og ikke minst Peckinpahs kanskje mest undervurderte egenskap som regissør: å gi de mest reserverte scenene en dimensjon av menneskelighet og melankoli.

Peckinpah har rykte på seg for å være den tøffeste og mest hardbarkede regissøren Hollywood har sett, men hans beste øyeblikk på lerretet er da han lar sine romantiske tendenser skinne gjennom; når han gir karakterene sine den verdigheten som betyr så mye for dem.

red/olep

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.