Film

FLICKORNA - Mai Zetterling 1968

I Flickorna kombinerer regissør Mai Zetterling et tydelig feministisk budskap med ironi, humor og varme. Noe slikt var interessant nok for mye å takle for Sverige anno 1968

Cinemateket USF
Søndag 1. mars kl. 13.00
Søndag 1. mars kl. 18.00
Onsdag 18. mars kl. 21.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 50 medlemmer
Medlemsskap kr 100

En teatertrupp skal sette opp «Lysistrata», den klassiske greske komedien om kvinnene som sex-streiker for å få slutt på mennenes krigsglede. Truppens turné rundt omkring i Sverige flettes sammen med scener fra de tre kvinnelige hovedkarakterenes familieliv, samt ulike fantasisekvenser.

I Flickorna kombinerer Mai Zetterling et tydelig feministisk budskap med ironi, humor og varme. Noe slikt var interessant nok for mye å takle for Sverige anno 1968: Flickorna fikk særdeles hard medfart – «Vilka förstockade menstruationer!» skrev en mannlig svensk filmkritiker – og oppstyret ledet til et høyst ufortjent bråstopp for Mai Zetterlings lovende regissørkarriere. Filmen ble tatt av plakaten etter kun tre uker på kino i Stockholm, og etter det gikk det 18 år før Mai Zetterling fikk anledning til å lage spillefilm i Sverige igjen.

Selv om Flickorna fikk hard medfart da den var ny, har mange i ettertid pekt på dens sterke sider, som heftige regigrep, inspirert klipp – og strålende spill i de viktigste rollene. Simone de Beauvoir sa: «Ironisk og komisk, så berører denne filmen oss gjennom skjønnheten i tablåene, dens poesi og fremfor alt den subtile ømhet».

Flickorna har også fått en viss kultstatus som kvinnefilm fra en tid da kvinnelige regissører lot seg telle på en hånd. Da filmen ble vist i Sydney i 2009 skrev festivalen: «Visually stylish and edited with an anarchic vigour that heightens the sense of competing demands on each woman’s time, Swedish actress Mai Zetterling’s fourth feature as director is sassy and smart in equal measure».

CiO

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.