Film

ANATOMY OF A MURDER - Otto Preminger 1959

Ett av filmhistoriens beste rettsalsdramaer med James Stewart i rollen som Paul Biegler

Cinemateket USF
Torsdag 26. februar kl. 18.00
Søndag 1. mars kl. 21.00
Søndag 15. mars kl. 13.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 50 medlemmer
Medlemsskap kr 100

I det som regnes som et av historiens beste rettsalsdramaer møter vi James Stewart i rollen som Paul Biegler. Han er en gjennomført rettskaffen og jovial advokat som prøver å leve av egen praksis etter å ha sluttet som anklager ved statsdadvokatens kontor. En dag får han i oppdrag å forsvare en sjalu løytnant som anklages for mordet på mannen som som skal ha voldtatt hans forførende og vakre hustru.

Noe av det som gjør denne filmen så sterk er den tidløse tematikken. Hva slags klær hadde Laura på seg da hun var i baren, var de litt for utfordrende? Hvordan oppførte hun seg? Bød hun seg fram? Hvorfor ble hun egentlig med mannen i bilen? Forsto hun ikke at hun sendte signaler? Og sa hun virkelig nei da det fatale skjedde? Fenomenet voldtekt og rettsapparatets holdninger har endret seg lite på de snart seksti årene som er gått siden Anatomy of a Murder hadde premiere i 1959.

Anatomy of a Murder ble kritisert og bannlyst i mange byer på grunn av sin direkte omtale av sex og voldtekt. Filmen innledes av en av de fineste tittelsekvensene til designeren Saul Bass, kjent for det grafiske arbeidet til filmer som Psycho (1960) og Vertigo (1958). Musikken er skrevet av Duke Ellington, som også har en liten rolle i filmen som den pianospillende kafé-eieren Pie-Eye.

CiO/Rushprint/red.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.