Film

FILM: ØST FOR EDEN - ELIA KAZAN 1955

James Dean spiller Cal, den yngste av to sønner og familiens sorte får. Dette var den unge James Dean sin første store filmrolle på veien mot berømmelse og sex-symbol

Cinemateket USF
Torsdag 20. november kl. 19.00
Søndag 23. november kl. 21.00
Billetter selges ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap

“You have no repentance! You’re bad! Through and through, bad!”

Øst for eden er basert på John Steinbecks populære roman med samme navn. Filmen er formet etter den bibelske historien om Kain og Abel, og tittelen er hentet fra 1. Mosebok. Filmens handling foregår på Monterey-halvøya der forfatteren selv vokste opp. Regissør Elia Kazan klarer godt å overføre fortellingens storslagenhet til film, og skaper et levende bilde av Californias vestkyst i tiden rett før første verdenskrig.

James Dean spiller Cal, den yngste av to sønner og familiens sorte får. Hans far er en dominerende og bibeltro mann, som ønsker at Cal skal være mer som sin bror, Aron. Selv om Cal forsøker så godt han kan, klarer han ikke å få sin fars oppmerksomhet og kjærlighet. Når Cal begynner å rote i familiens fortid finner han ut at moren, som han har blitt fortalt var død, er i full vigør og driver byens bordell. Nå har Cal et middel for å rokke ved maktbalansen i familien.

Kazan er kjent for å bringe fram det beste i sine skuespillere. I Øst for eden lar han konflikten mellom far og sønn understrekes av skuespillerstilene. Raymond Massey gir med sin klassiske fremtoning rollen som patriarken Adam stoisk pundus, i motsetning til James Deans method-acting preget av improvisasjon og realisme, som understreker Cals opprørskhet mot arvesynden han er belastet med. Filmens eneste Oscar gikk til Jo Van Fleet for hennes opptreden som Cals mamma.

Øst for eden var James Deans første store filmrolle og begynnelsen på hans raske vei til berømmelse som filmstjerne og sex-ikon.

olep/red.
Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.