Cinemateket USF
Tirsdag 14. oktober kl. 20.00
Onsdag 15. oktober kl. 18.00
Billettsalg ved inngangen like før visning
Kr 80 ordinær
Kr 40 for medlemmer
Medlemsskap kr 100
Etter å ha trygget seg et navn som filmskaper i Sovjetunionen med Ivans barndom, ville Andrej Tarkovskij filmatisere middelaldermunken og freskomaleren Andrej Rubljovs liv. Resultatet ble et stort epos som spenner over tidsperioden 1400-1423, hvor tilskueren gjennom Rubljovs iakttakelser lærer et voldelig middelaldersamfunn å kjenne.
Andrej Rubljov forlater klosteret og går ut i verden. Tidligere har Andrejs fromhet og tro på det russiske folk vært beskyttet av klostervegger – nå blir han på nært hold vitne til det rå og brutale maktmisbruk som det russiske folket er offer for. Sjokkert over å oppdage sin egen passivitet går Andrej inn i en krise. Jo mer han ser av grusomheter, jo større blir hans tvil på sitt kall som kunstner. I møtet med all volden svarer Andrej med å forsøke å avlive kunstneren i seg: Han skal slutte å male, han vil ikke engang tale mer.
De biografiske opplysninger om den virkelige Andrej Rubljov er meget sparsomme, hvilket bidro til å gjøre Tarkovskijs film til en meget personlig fortolkning av ikon-malerens liv. I løpet av filmen gjennomgår Andrej en utvikling som tilsvarer den en finner hos flere hovedpersoner i Tarkovskijs filmer: tro – krise – kontemplerende taushet – forsterkning av troen.
red./olep