Film

FILM: BLIKKTROMMEN, 1979

Die Blechtrommel. Regi: Volker Schlöndorff, Vest-Tyskland/Frankrike/Polen/Jugoslavia, 1979. Manus: Jean-Claude Carrière, Franz Seitz og Volker Schlöndorff, etter en roman av Günther Grass. Foto: Igor Luther. Musikk: Maurice Jarre. Medv: David Bennent, Mario Adorf, Angela Winkler, Daniel Olbrychski m.fl. Tysk tale, engelske undertekster. DCP, farger, 2 t 25 min.

Blikktrommen
Blikktrommen er fabelen om Oskar Matzerath, basert på Günther Grass' surrealistiske roman ved samme navn. Filmen beskriver to tiår i Danzigs historie. I en periode hvor den omstridte byen slites mellom gryende nazisme og økende konflikter mellom byens polske og tyske befolkning, vokser Oskar opp med en polsk biologisk far og en tysk adoptivfar.

Oskar fødes inn i en evig sirkel av dobbelmoral og hykleri, og gjennomskuer fra første stund de voksnes løgner og fortielser. Han nekter å bli en del av de voksnes verden, og bestemmer seg på sin treårsdag ganske enkelt for å slutte å vokse. Til samme treårsdag får han også en blikktromme i gave, en tromme han aldri gir slipp på og er villig til å drepe for å beholde. Med trommen og et skingrende skrik som forsvarsvåpen møter Oskar fremveksten av Det Tredje Riket, invasjonen av Polen, Holocaust og det hykleriske etterkrigsEuropa.

Hvorvidt Oskars kamp mot verden ved hjelp av trommen og skrikingen er et vakkert symbol på sosialt opprør, eller om han bare er verdens mest motbydelige drittunge, har delt verdens kritikerkorps siden filmen kom på kino. Det eneste som er sikkert er at Blikktrommen er en film som får tankene til å spinne, og er på ingen måte enkel og entydig. Filmen er full av symbolikk og burleske underfundigheter. Blikktrommen delte Gullpalmen med Apokalypse nå! i Cannes i 1979, og fikk Oscar for beste utenlandske film samme år.

red./olep

Billetter selges ved inngangen like før visning

Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap i Cinemateket/Bergen FilmklubbTilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.