Foredrag

AKADEMIET CINEMATEKET: NOSTALGI OG MELANKOLI - JAPAN SER SEG TILBAKE

Cinemateket USF blir i slutten av november arena for fire nyere, japanske filmer. Visningene arrangeres av Japans ambassade i Norge med støtte fra Japan Foundation. Visningene er gratis og åpne for alle, og salen fylles opp etter først-til-mølla-prinsippet, så det kan være en ide å komme tidlig!


Henrik Bardum, Informasjonsrådgiver ved Japans ambassade i Norge, vil holde et innledende foredrag til filmene tirsdag 20. november. Med utgangspunkt i den nostalgien som preger dagens japanere vil han fortelle om Japan i dag, Japan for seksti år siden, og forsøke å gi en analyse av hvilken forestilling dagens japanere har av Japan på 1950- og 1960-tallet. Hva er årsakene til denne nostalgien? Har fortiden blitt den nye fremtiden i japansk film? Kan man spore en liknende tematikk i japanske kunstutrykk som ikke eksplisitt handler om det samme (eks. 5 cm/sek)? Finnes det en spesiell form for japansk sensitivitet når det gjelder nostalgi og melankoli, eller er dette universelt?

Etter en lang periode etter 1950-tallet med høy økonomisk vekst, er det ikke lenger noen som forestiller seg at det japanske treet skal vokse inn i himmelen. Samtidig er Japan fortsatt verdens tredje største økonomi, og et av verdens mest stabile og effektive samfunn. I denne situasjonen, hvor optimismen og troen på fremtiden i et av verdens rikeste land er blitt særdeles nedjustert blant japanere flest, kan vi se en trend hvor fortellinger om den vanskelige etterkrigstiden, da livet var hardt og landet ble bygget, appellerer sterkt til publikum.

I denne lille filmserien vil vi gi gode eksempler på det Japan filmskapere og seere søker, og vi vil få se hvordan animasjons- og spillefilmer fra et kreativt miljø dominert av nostalgi spiller på de dype strengene i vårt følelsesregister.

DISSE FILMENE VISES:

5 CENTIMETERS PER SECOND, 2007 - tirsdag 20. november kl. 19:00 + torsdag 22. november kl. 21:00

THE GIRL WHO LEAPT THROUGH TIME, 2006 (ANIMASJON) - tirsdag 20. november kl. 20:30 + søndag 25. november kl. 19:00

ALWAYS - SUNSET ON THIRD STREET (DEL 1), 2005 - onsdag 21. november kl. 18:00.

ALWAYS - SUNSET ON THIRD STREET (DEL 2) - onsdag 21. november kl. 20:30

GRATIS ADGANG.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.