Film

FILM: TAUSE VITNER (RIVER'S EDGE) - ET BLANK GENERATION DRAMA FRA ET AVSTUMPET USA, 1986

River's Edge. Regi: Tim Hunter, USA, 1986. Manus: Neal Jimenez. Foto: Frederick Elmes. Musikk: Jürgen Knieper. Medv: Keanu Reeves, Ione Skye Leitch, Crispin Glover, Dennis Hopper m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 1 t 39 min.

Tause vitner
Tause vitner er et av de fremste filmatiske uttrykkene for den såkalte "blank generation". Stikkord er apatisk nihilisme, følelsesmessig avstumpethet og en slags tenåringsweltschmertz som gir seg utslag i slarvete omgang med video, dop og fartsgrenser.

Filmen starter med et bilde av en liten gutt på en bro. Han har fått øye på noe ved elvekanten. I neste bilde ser vi en naken jente ligge død på gresset. Ved siden av står en fyr som virker mer apatisk enn lamslått av skrekk. Det er Samson. Han har drept Jamie fordi hun "pratet dritt". I gjengen vekker dette blandede reaksjoner, men ingen synes nevneverdig heftet med at et menneskeliv er gått tapt. Det er mer snakk om hvordan de redder Samson ut av en litt kinkig situasjon. Layne er oppsatt på å prøve å smugle Samson over grensen, og syns samtidig dette er en glimrende anledning til å teste lojaliteten i gjengen.

I Tause vitner finner vi også en bemerkelsesverdig opptreden fra Crispin Glover som en frenetisk speeda, forknytt og paranoid tenåring som får et adrenalinrush av all dramatikken. Tause vitner er en blek og kjølig visjon av et USA befolket av tenåringer med et faretruende redusert følelsesrepertoir.

Jan Langlo (CiO)

Billetter selges ved inngangen før filmen starter.
Kr 40 medlemmer
Kr 80 ordinær
Medlemsskap kan kjøpes for kr 100

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.