Film

FILM: GENTLEMEN PREFER BLONDES, 1953 - MED MARILYN MONROE

Gentlemen Prefer Blondes. Regi: Howard Hawks, USA, 1953. Manus: Charles Lederer. Foto: Harry J. Wild. Musikk: Jule Styne, Leo Robin, Hoagy Carmichael og Harold Adamson. Medv: Jane Russell, Marilyn Monroe, Charles Coburn, Tommy Noonan, Elliot Reid, George Winslow m.fl. Engelsk tale, utekstet. DCP, farger, 1 t 31 min.

Gentlemen Prefer Blondes
Marilyn Monroe spiller Lorelei, blond kabaretartist med sterk interesse for penger, og for menn som besitter dem. Brunetten Dorothy, derimot, bryr seg mer om fysikk enn økonomi når det gjelder mannlige perferanser. De to flørterne havner etter hvert i alskens trøbbel under en båttur til Frankrike.

Howard Hawks' regi er som alltid upåklagelig. Filmen er nok et bevis på hans evne til å sette sitt særpreg på produksjoner innen enhver sjanger, noe Hawks hadde til felles med Billy Wilder, som senere regisserte Monroe i The Seven Year Itch og Some Like it Hot (1959). Instruksjon, manus, foto og koreografi er av en kvalitet som gjør Gentlemen Prefer Blondes til en av de store klassiske, musikalske komediene fra Hollywood.

Filmen leker med, og ironiserer over, kjønnsrollemønstre og kvinneframstilling. Monroes Lorelei er en parodi på den dumme blondinen, en stereotyp Jane Russell ironiserer dobbelt over mot slutten av filmen. Uansett er mannen ofte enda dummere. Russells innsats i Gentlemen Prefer Blondes er imponerende. Som skuespiller rager hun høyt over Monroe i sin framstilling av den tøffe og selvsikre, men motvillig romantiske Dorothy.

Svein Inge Sæther/CiTrh (red.)

Billetter selges ved inngangen
kr 80 ordinær
kr 40 medlem
medlemskort kr 100

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.