Film

FILM: STELLA POLARIS - EN ELEGI OVER EN KYSTKULTUR

Stella Polaris. Regi: Knut Erik Jensen, Norge, 1993. Manus: Knut Erik Jensen. Foto: Svein Krøvel. Musikk: Arne Nordheim. Medv: Anne Krigsvoll, Ketil Høegh, Eirin Hargaut, Vegard Jensen, Thom Bastholm m.fl. Norsk tale, utekstet. 35mm, farger, 1 t 28 min.

En kvinne ligger til sengs og hører en stemme svakt si til seg "-Du må våkne!". I det hun fornemmer ordene og våkner til, setter en erindrende kraft inn. En reise i tid, tanker og opplevelser har begynt.

Kvinnen befinner seg på stedet hun vokste opp, og vi ser henne og jenta som sa ordene i omgivelser preget av fiskerliv og hverdag. Tilbaketrukket og registrerende får vi innblikk i et lite univers der verdener krysser bane. Stella Polaris er en film som gjennom uvanlig vakre bilder forteller oss en historie om mennesker og livet under nordstjernen, Stella Polaris. Gjennom brytende tidsplan følger vi livet i ulike tider, hvor barndom under krigen og voksentid smeltes sammen.

Knut Erik Jensen var en etablert dokumentarfilmskaper med lang fartstid innenfor NRK da han i januar 1993 debuterte som spillefilmsregissør med Stella Polaris. Mange av disse dokumentarproduksjonene er holdt i et særegent filmspråk med poetisk undertone, et filmspråk han tok med seg inn i Stella Polaris. Her viker imidlertid det dokumentariske for det poetiske, selv om det også her er med i form av klipp fra den tyske filmavisen bakt inn i fortellingen.

Mange norske kritikere ga Stella Polaris svært god omtale og filmen fikk stor oppmerksomhet som festivalfilm i en rekke land verden over. Til tross for dette ble Stella Polaris aldri noen suksess her i Norge. Få kinosjefer torde å satse seriøst på filmen, og ble den vist, var det gjerne på et ugunstig tidspunkt over en kort periode.

Trondheim Filmklubb/red.

Billetter selges ved inngangen.
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap.

 

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.