Film

FETT VELGER FILM: VANNLILJER, REGI CELINE SCIAMMA

La naissance des pieuvres. Regi: Céline Sciamma, Frankrike, 2007. Manus: Céline Sciamma. Foto: Crystel Fournier. Musikk: Para One. Medv: Pauline Acquart, Louise Blachere, Adele Haenel, Warren Jacquin, Christelle Baras m.fl. Fransk tale, norske undertekster. 35 mm, farger, 1 t 25 min.

Vannliljer
En sommer i en av Paris' forsteder møtes tre jenter i svømmehallen. Den ene, Floriane, smellvakker og femme fatale i en alder av femten, beundres hemningsløst av den humørsyke Marie, Florianes rake motsetning. På slep har Marie sin venninne Anne som er håpløst forelsket i François som har et hemmelig forhold til Floriane. Jess, det er så absolutt duket for intriger i garderoben. Men først og fremst er Vannliljer en sår og vakker film om de første, håpløse forsøkene på å tre inn i de voksnes verden uten å ha den ringeste anelse om hva en begir seg ut på.

Regissør Céline Sciamma er aktuell med den kritikerroste Tomboy som tar for seg en ti år gammel jentes flørt med en ny identitet som gutt. I sin spillefilmdebut Vannliljer er det tre tenåringsjenters som prøver ut sine homoseksuelle følelser. Ikke like kontroversielt kanskje, men selv om ikke temaet er nytt, vil det neppe bli oppbrukt med det første da det alltid vil være nye generasjoner, nye innfallsvinkler, nye bilder. Spesielt det estetiske uttrykket i Vannliljer er rett og slett nydelig gjennomført håndtverk; all ære til fotograf Crystel Fournier for det. Det er kanskje i dette tilfellet lov å ta i bruk klisjeen om "the female touch" fra nevnte Fournier og regissør Sciamma. Skildringene av de mest intime scenene i filmen ville neppe en mann sluppet unna med, resultatet ville uansett blitt et ganske annet.

Hilde Staalesen Lilleøren/Fett

Billetter
kr 80 ordinær
kr 40 medlem
medlemskap kr 100

Billetter selges ved inngangen.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.