Film

FILM: ROSENS NAVN, 1986

La Nom de la rose/The Name of the Rose. Regi: Jean-Jaques Annaud, Frankrike/Vest-Tyskland/Italia, 1986. Manus: Andrew Birkin, Gerard Barch, Howard Franklin og Alain Godard, etter Umberto Ecos roman. Foto: Tonino Delli Conti. Musikk: James Horner. Medv: Sean Connery, F. Murray Abraham, Christian Slater, Ron Pearlman, Michael Lonsdale, William Hickey, Elya Baskin m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 10 min.

Rosens navn
Rosens navn er en kriminalfilm om oppklaringen av en rekke dødsfall i et fjerntliggende nord-italiensk benediktekloster, i det Herrens år 1327. Flere av klosterets munker oppgir ånden på mystisk vis. For klosterbrødrene antar disse bisarre endeliktene apokalyptiske dimensjoner. Tilsynelatende er det bare den filosofisk velskolerte og nøkterne fransiskanermunken William av Baskerville som er av en annen oppfatning. Hans interesse rettes mot det skjulte liv, som foregår i klosterets imponerende biblioteks indre.

Få hadde trodd at det skulle være mulig å filmatisere professor Umberto Ecos lærde og mangefasetterte middelalderroman "Rosens navn" fra 1980. Likefullt tok den ambisiøse franske regissøren Jean-Jaques Annaud på seg oppgaven. Det tok tre år å få ferdig manuset, og nærmere tyve versjoner ble skrevet av de fire manusforfatterne i samarbeid med Annaud.

Under hele denne forberedelsesfasen konsulterte Annaud også Eco jevnlig. De diskuterte ikke så mye de tekniske aspektene og manuset, som filmens overbærende ide, de kulturhistoriske detaljene og tidskoloritten. For å ivareta den skitne, mytiske atmosfæren fra boken hyret de inn Dante Ferretti til å lage scenografien. Han konsentrerte sitt design rundt to bygninger, klosteret og tårnet som inneholdt biblioteket. Spesielt jobbet han mye med trappene i tårnet, for å understreke de labyrintiske og forvirrende utfordringene broder William sto overfor i sitt forsøk på å løse kriminalgåten.

olep

Billetter selges ved inngangen
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap

 

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.