Film

FILM: GANGS OF NEW YORK, MARTIN SCORSESE USA 2003

Gangs of New York. Regi: Martin Scorsese, USA, 2003. Manus: Jay Cocks, Steven Zaillian og Kenneth Lonergan. Foto: Michael Ballhaus. Musikk: Howard Shore. Medv: Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Henry Thomas, Liam Neeson, David Hemmings m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 47 min.

Gangs of New York
Filmen begynner i 1846. Stedet er Five Points i New York, som på den tiden ble ansett for å være det farligste stedet i verden. Det raser en brutal gjengkrig mellom protestantiske innbyggerne og de mange katolske immigrantene som har begynt å strømme inn i byen fra Europa. Det er klart for det endelige oppgjøret, og de to fraksjonene står ansikt til ansikt, væpnet til tennene med kniver, økser og stokker. Leder for protestantene er William "Bill the Butcher" Cutting. Mot ham står den irske immigranten Priest Vallon i front for katolikkene. Den blodige slosskampen ender med at Bill the Butcher dreper Vallon. Vallons lille sønn Amsterdam får tak i kniven, og stikker avgårde med den. Etter å ha vokst opp på barnehjem kommer Amsterdam tilbake til Five Points femten år senere for å hevne sin far.

Gangs of New York er først og fremst et fantastisk visuelt mesterverk. Regissør Martin Scorsese og scenograf Dante Ferretti blåste alle budsjettrammer for å gjenskape Five Points så tidsriktig som mulig. Blant annet så rekonstruerte de hele området i Cinecitta Studios utenfor Roma med bygninger - både eksteriør og interiør - og skip.

Til tross for hele elleve Oscar-nominasjoner - blant annet Ferrettis sjuende nominasjon - vant ikke filmen en eneste en. De neste to nominasjonene har imidlertid Ferretti gått seirende ut av: Han vant Oscar for både The Aviator (2005) og Sweeny Todd (2008).

olep

Billetter selges ved inngangen
kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.