Film

FILM: L.A. CONFIDENTIAL, USA 1997

L.A. Confidential. Regi: Curtis Hanson, USA, 1997. Manus: Curtis Hanson og Brian Helgeland, basert på en roman av James Ellroy. Foto: Dante Spinotti. Musikk: Jerry Goldsmith. Medv: Kevin Spacey, Guy Pearce, Russel Crowe, Kim Basinger, Danny DeVito m.fl. Engelsk tale, norske undertekster. 35mm, farger, 2 t 15 min.

L.A. Confidential
L.A. Confidential er en dramathriller med tydelige paralleller til film noir-tradisjonen fra 1940- og 1950-årene. De stilistiske virkemidlene og karakterenes opptreden skaper en verden dominert av mørke, uforutsigbarhet og ikke minst kriminalitet. Alle karakterene bærer på et mysterium - man tror man vet hvem de er, men gradvis avdekkes andre sider ved dem.

L.A. Confidential er en filmatisering av James Ellroys roman ved samme navn. Ellroy er kjent som en av de beste kriminalforfatterne i USA, men hans romaner har tidligere blitt ansett som for kompliserte og detaljorienterte til å kunne oversettes til filmlerretet. Curtis Hanson og Brian Helgeland har i manuset kortet romanens åtteårige tidsperiode ned til tre måneder, de har kuttet historier og karakterer, skrevet inn nye og laget en ny slutt.

Resultatet er en film med solid struktur og sikker historie som fremstiller en bitterhet og moralsk kompleksitet man sjelden finner i Hollywood-produksjoner. Samtidig har filmen mye sannhet i seg: i begynnelsen av 1950-årene var Los Angeles en blomstrende by ute etter å befri seg fra småbystempelet. Media skapte et bilde av byen som et potensielt utopia, og sammen med etterkrigstidens befolkningseksplosjon fikk det mennesker til å strømme til byen. Virkelighetens L.A. var imidlertid ikke fullt så glamorøs - korrupsjon, svindel og annen kriminalitet gjennomsyret byen. L.A. Confidential fremstiller denne dobbeltheten i samfunnet.

olep/red.

BILLETTER SELGES VED INNGANGEN

Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.