Film

FILM: HUSTRUER, ANJA BREIEN 1975. MED ANNE MARIE OTTERSEN, KATJA MEDBØE OG FRØYDIS ARMAND M.FL.

På kvinnedagen 8. mars vises det to filmer av Anja Breien - Hustruer 1 og Arven. Hustruer er én av 70-tallets aller beste norske filmer, med skuespillerprestasjoner i særklasse.

Hustruer. Regi: Anja Breien, Norge, 1975. Manus: Anja Breien. Foto: Halvor Næss. Musikk: Finn Ludt. Medv: Anne Marie Ottersen, Katja Medbøe, Frøydis Armand, Helge Jordal m.fl. Norsk tale, utekstet. 35mm, farger, 1 t 24 min.

Hustruer
Året er 1975. I en stue pyntet med ballonger og konfetti, gjenforenes en klasse for å se hva det har blitt av dem alle etter folkeskolen. Mellom nostalgiske sanger, nødrim og noen flasker vin finner tre bestevenninner sammen igjen: Kaja - som i årboka mottok verset "hva er bekken uten vann, hva er Kaja uten mann?" - er høygravid og fornøyd med å være kona til en advokat. Klassens spilloppmaker Mie har skaffet seg tre barn og en utro mann fra Flekkefjord, og Heidrun jobber på sjokoladefabrikk og slites mellom egne ønsker og samfunnets krav til en gift kvinne. Etter festen havner de tre venninnene på rangel i Oslos gater, og revurderer livene de mer eller mindre bevisst har skapt for seg selv.

Anja Breien er en av Norges desidert mest bejublede regissører, og ble i 2005 tildelt æres-Amanda for sin samlede filmografi. Hustruer og Arven regnes som hennes mest vellykkede filmer, og sistnevnte ble svært godt mottatt da den deltok på Cannes-festivalen.

Hustruer var blant de viktigste kunstneriske bidragene til feministdebatten i Norge på 1970-tallet, og skulle få to oppfølgere. Filmen står seg uvanlig godt den dag i dag, mye takket være kjemien mellom de tre hovedrolleinnehaverne. De var alle blant tiårets største skuespillere da de ble valgt, og store deler av dialogen i Hustruer er improvisert fram.

olep/red.

Billetter selges ved inngangen
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlemmer
Kr 100 medlemskap

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.