Film

FILM: A MAN VANISHES, SHOHEI IMAMURA, JAPAN1967

Ningen johatsu. Regi: Shohei Imamura, Japan, 1967. . Foto: Kenji Ishiguro. Musikk: Toshirô Mayuzumi. Medv: Shigeru Tsuyuguchi, Yoshie Hayakawa, Sayo Hayakawa m.fl. Japansk tale, engelske undertekster. 35mm, s/hv, 1 t 48 min.

Hvor objektivt sann er en dokumentarfilm? Shohei Imamura ga seg i kast med slike problemstillinger allerede på midten av 1960-tallet.

A Man Vanishes starter med at Imamura skal lage en film om det japanske fenomenet johatsu, som går ut på at flere hundre mennesker hvert år simpelthen melder seg ut av samfunnet og bare forsvinner for godt. Vi møter Toshie - forloveden til en slik forsvunnet person - som blir intervjuet om forsvinningen, og hvordan det er å bli forlatt på denne måten. Filmteamet snakker også med andre som kjente forloveden, i et forsøk på å nøste opp i årsakene til at han forsvant, og kanskje til og med finne ham igjen. Snart blir det imidlertid klart at Yoshie har forelsket seg i personen som intervjuer henne. Det blir snart svært vanskelig for teamet å opprettholde sin status som nøytrale observatører.

Denne eksperimentelle og nyskapende meta-dokumentaren blander fiksjon og virkelighet på mange plan. Yoshie er en virkelig person som opplevde at hennes mann forsvant, og det er ektemannen man leter etter i filmen; hans familie, venner og kollegaer intervjues. Samtidig ble Yoshie hyret inn som en skuespiller i en film. Hun møtte opp hver dag til innspilling som en hvilken som helst arbeidsdag. Reporteren er en innleid skuespiller, som spiller "reporter". Oshima gikk til opptak hver dag uten noe manuskript. Målet var å vise den objektive virkeligheten spunnet rundt en sann historie, men samtidig iscenesatt. Slik blir det vanskelig å skille mellom hva som er sant og hva som er fabrikert.

red./CiO/olep

Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap

Billetter selges ved inngangen.

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.