Film

FILM: THE GREAT WHITE SILENCE - SKJEBNEFERDEN MOT SYDPOLEN

The Great White Silence. Regi: Herbert G. Ponting, Storbritannia, 1924. Manus: Herbert G. Ponting. Foto: Herbert G. Ponting. Musikk: Simon Fischer-Turner (2010). Medv: Robert F. Scott, Herbert G. Ponting m.fl. Engelske mellomtekster, utekstet. DCP, s/hv, 1 t 46 min.

The Great White Silence
Da Amundsen nådde Sydpolen 14. desember 2011, slet fem briter under ledelse av Robert Scott med tunge sleder 670 km lenger nord. Og når Amundsen 8. mars 2012 ankommer Hobart på Tasmania fra hvor han telegraferer til verden om sin suksess, har Scott allerede mistet en mann. Tre uker senere er de alle døde, frosset i hjel i teltet sitt uten mat eller brennstoff til å tine drikkevann. Tragedien er et faktum.

Først 12. november blir teltet med tre av de døde funnet av letemannskapene. Der finner de også unike bilder fra ekspedisjonen, siden Scott og hans menn til tross for utmattelsen og det faktum at to av ekspedisjonsmedlemmene allerede var døde, hadde slept med seg både fotoutstyr og negativer til det siste.

Kamera tilhørte Herbert Ponting, en av ekspedisjonsmedlemmene som var med for å dokumentere turen. Han hadde selv både filmet og fotografert under hele ekspedisjonen, men var blant de ekspedisjonsmedlemmene som helt i tråd med planen returnerte til basen underveis i fremstøtet mot polpunktet.

Ponting bygde seg et mørkerom på ekspedisjonens base, og kunne derfor fremkalle filmopptakene slik at han kunne arrangere kinovisninger for mannskapet. I 1924 samlet han alle sine opptak og lanserte de som en langfilm, The Great White Silence. I 1993 begynte BFI så smått jobben med å samle sammen det materialet som fortsatt eksisterte, og etter flere års arbeid kunne man i 2010 lansere en helt nyrestaurert, digital versjon av filmen med ny musikk av Simon Fischer-Turner.

olep

Billetter selges ved inngangen.
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.