Film

FILM: SOUTH - MED SHACKLETON NESTEN TIL SYDPOLEN

South. Regi: Frank Hurley, Australia/Storbritannia, 1919. Manus: Frank Hurley. Foto: Frank Hurley. Medv: Sir Ernest Shackleton, Captain F. Worsley, Lieut. J. Stenhouse, Captain L. Hussey, Dr. Mcllroy m.fl. Engelske mellomtekster, utekstet. 35mm, s/hv, 1 t 28 min.

South
Sir Ernest Shackleton og hans 28-mann store mannskap seilte i juli 1914 fra England med skipet "the Endurance" med kurs for Antarktis med håp om ikke bare endelig ta seg til Sydpol-punktet, men også å fortsette ferden rett frem, og sånn bli den første til å krysse kontinentet. Han hadde gjort tre mislykkede forsøk på å nå først til polpunktet i 1909 under sitt over to år lange opphold i Antarktis, men med lærdom fra Amundsen suksess og Scotts tragedie var han denne gangen sikker på å lykkes.

Med seg på "The Endurance" hadde han den australske fotografen Frank Hurley, og Hurley skulle i løpet av de neste to årene gjøre noen av filmhistoriens mest spektakulære og dramatiske opptak. Resultatet ble i 1919 dokumentarfilmen South, som for noen år siden gjennomgikk en grundig restaurering ved BFI i London og slik kan presenteres i all sin prakt i dag.

Ekspedisjonen gikk aldeles ikke slik Shackleton hadde planlagt. 130 km fra land satt "The Endurance" seg fast i skruis. De neste ti månedene prøvde mannskapet desperat å skjære løs skipet og lage en lei inn til land. I august 1915 ble de imidlertid tvunget til å forlate "The Endurance" da skruisen begynte å knuse skipet. Mannskapet og 70 trekkhunder klarte å komme seg til Elephant Island, der 22 av mannskapet slo leir mens Shackleton og seks andre menn gjorde et desperat forsøk på å ta seg til den bebodde South George Island, 1.300 km unna. Mirakuløst nok kom de frem litt over en måned senere - alle seks. Da hadde de blant annet overlevd storm med over ti meter høye bølger i den lille, åpne livbåten. Fire måneder etter det kunne de plukke opp de resterende overlevende på Elephant Island - der Hurley kunne konstatere at han hadde klart å redde 150 av sine 400 glassnegativer og alle filmrullene sine.

Hurleys opptak er gjort på ferden sørover, Weddell Sea der de satt fast i isen, Elephant Island og South Georgia Island i Antarktis. For å få opptak fra sistnevnte måtte Hurley dra tilbake i 1916 for å gjøre ekstra opptak - da han jo satt på Elephant Island når Shackleton kom frem til øya. Førstestyrmann Greenstreet kalte Hurley "en kriger med kamera"". Både fordi han bukserte det tunge kamerautstyret på farlige plasser, som for eksempel til topps i skipets rigg, men ikke minst fordi han hadde stupt uti det iskalde vannet for å redde negativene og filmrullene da "The Endurance" plutselig ga etter for skruisen og var i ferd med å synke.

olep

Billetter selges ved inngangen.
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.