Film

FILM: ROALD AMUNDSENS SYDPOLFERD 1910-1912

Roals Amundsens Sydpolferd 1910-1912. Regi: Roald Amundsen, Norge, 1912. . Foto: diverse. Musikk: Halldor Krogh og André Viervoll. Norske mellomtekster, utekstet. DCP, s/hv, 22 min.

Roald Amundsens Sydpolferd 1910-1912
Roald Amundsens Sydpolferd 1910-1912 består av Roald Amundsens egne filmopptak fra sydpolekspedisjonen som foregikk mellom 1910 og 1912. Opptakene er samlet og restaurert av Nasjonalbiblioteket og lydsatt med nykomponert musikk av Halldor Krogh og André Viervoll.

Totalt finnes noe over 40 minutter med råopptak fra ekspedisjonen, det meste bilder av reisen sørover på "Fram" og livet på basen Framheim. Amundsen hadde ikke med seg filmkamera på selve fremstøtet mot polpunktet - han mente det veide for mye.

Av filmmaterialet sitt lagde Amundsen flere versjoner, alle med ca 20 minutters varighet, tilpasset foredrag over hele verden. Det første han holdt etter hjemkomsten var i Cirkus Verdensteater i Kristiania i september 1912. To tusen mennesker hadde fått plass, og Amundsen kunne presentere filmbilder og fotografier under foredraget. Senere satte filmpioneren Hugo Hermansen sammen en kinoversjon av filmmaterialet.

Det er Amundsens internasjonale versjon, som han brukte i forbindelse med foredrag om ekspedisjonen, som presenteres på Cinemateket USF. Amundsens filmopptak er en av veldig få filmer som inngår i UNESCOs "Memory of the World", et register over dokumenter som regnes som spesielt viktige for menneskehetens kollektive hukommelse og menneskeheten som helhet.

NB/red

Billetter selges ved inngangen.
Kr 80 ordinær
Kr 40 medlem
Kr 100 medlemsskap

Tilbake til programmet

Billetter til arrangementer på USF kjøpes på forsalg eller i døren. Se informasjon i oppføringene til det enkelte arrangement. Bevegelseshemmede har egne parkeringsplasser foran bygningen og enkel adkomst til alle scenene. USF Verftet har ikke ansvar for salg eller refundering av billetter eller programendringer som arrangør gjør.